Česko bude poprvé v historii skladovat cizí strategické rezervy

Skladovací nádrže pohonných hmot společnosti Čepro ve skladu Sedlnice (ilustrační foto)

Skladovací nádrže pohonných hmot společnosti Čepro ve skladu Sedlnice (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Provozovatel skladů a produktovou pohonných hmot Čepro bude skladovat část německých nouzových zásob pohonných hmot. Firma uspěla v tendru na skladování pohonných hmot pro společnost EBV, která je odpovědná za správu německých ropných strategických rezerv. Čepro pro EBV uskladní motorová paliva v objemu několika desítek tisíc tun.

„V rámci Čepra, ale i celé České republiky jde o průlomový krok, kdy na našem území budou poprvé skladovány státní hmotné rezervy jiného státu – v tomto případě Německa,“ říká předseda představenstva Čepro Jan Duspěva.

EBV v Německu skladuje 24 milionů tun ropy a ropných produktů. Podle tamních zákonů musí minimálně 90 procent strategických zásob vlastnit. Zbylých 10 procent může opatřit ve spolupráci s rafinériemi, které část svých zásob vedou jako hmotné rezervy státu.

Dohoda neovlivní objem českých krizových zásob

„Sjednaný objem motorové nafty se naskladní příští rok na jaře. Úspěch v tendru považujeme za ocenění kvality a spolehlivosti našeho skladovacího systému. Zároveň věříme, že dosavadní úspěšná spolupráce se společností EBV se bude prohlubovat,“ dodává člen představenstva Čepro Martin Vojtíšek.

Uskladnění rezerv jiného státu odsouhlasila vláda v roce 2014. Skladované množství nijak neovlivní objem krizových zásob motorových paliv, které Čepro uchovává pro potřeby českého státu.

V šestnácti střediscích a skladech Čepro jsou uložena ropná paliva v takovém množství, aby v souladu s našimi závazky, vyplývajícími z členství v Evropské unii, dosáhly 90denní zásoby průměrné denní spotřeby.