Čína se zbavuje bavlny, cena na trhu padá

Bavlna

Bavlna Zdroj: E15 - Sasa Blau

Trh s bavlnou má na kahánku. Čína se totiž rozhodla prodat část rezerv pro horší časy. V obřích skladech země Draka se nachází 10 milionů tun bavlny, což odpovídá přibližně polovině světových zásob. Pěstitelé i obchodníci jsou v pozoru. Prodej velkého množství této plodiny by mohl srazit světové ceny. Primárně by to ohrozilo americké farmáře, pro něž je čínský trh hlavním odbytištěm. Zlé jazyky tvrdí, že i to je jedním z důvodů vymetání čínských skladů. Aukce zásob začíná právě dnes.

Jedna libra (necelých půl kila) bavlny nyní přijde na přibližně tři čtvrtě dolaru. To je o 17 procent méně než v červenci, kdy státní společnost China National Cotton Reserves poprvé oznámila záměr snížit zásoby. Někteří obchodníci předpokládají, že ceny bavlny by se mohly do Vánoc dále snížit, a to až na 60 centů za libru. Redukce zásob má být tak výrazná, že každá aukce se podle odborníků odrazí v poklesu světových cen.

Spotřebitelé zlevnění bavlny zřejmě nepocítí. „Pokles cen by se v maloobchodních cenách oblečení neměl projevit,“ říká Boris Tomčiak z Colossea. A potvrzují to i zprávy z oděvního sektoru. Firmy jako Levi Strauss či Hanesbrands se podle zdrojů listu The Wall Street Journal nechaly slyšet, že levnější bavlna jen posílí jejich ziskové marže.

Očekává se, že bavlnu nakoupí hlavně čínské textilky, které ji obvykle dovážejí z USA. Čínská vláda přitom bavlnu prodá levněji, než ji letos od farmářů koupila. Zatímco za tunu domácí sklizně platila 20 400 jüanů, obchodníci předpokládají prodejní ceny o více než 10 procent nižší.

Čína se rozhodla prodat část zásob po tříletém období horečných nákupů, jimiž chtěla zajistit stabilní přísun bavlny domácím textilkám. Od konce roku 2011 tak zpětinásobila rezervy. Ukázalo se však, že růst čínské ekonomiky zvolňuje a bavlny není potřeba tolik. Navíc i tamním výrobcům roste cenová konkurence z Indie a Pákistánu.

Svět ročně spotřebuje asi 24 milionů tun bavlny. V roce 2007 přesáhla světová poptávka 27 milionů tun, loni klesla na minimum za dekádu.

Ceny bavlny v posledních pěti letechCeny bavlny  v posledních pěti letechCeny bavlny v posledních pěti letech | bruner@mf.cz