Čínské akcie ožily, mají za sebou nejlepší měsíc za poslední roky

Čínská burza

Čínská burza Zdroj: profimedia.cz

Čínský jüan
čínský jüan
Vývoj čínských akcií v únoru 2019
4
Fotogalerie

Akciové indexy se po propadu z přelomu roku vzpamatovaly. Platí to zejména pro ty čínské. Žádným jiným akciím se v únoru nedařilo tolik, uvádí agentura Bloomberg.

Technologický index ChiNext vzrostl o 25 procent. Významně přidal také Shanghai Composite, a to 14 procent. Čínský parket je tak po téměř čtyřech letech tím, který přinesl investorům během jednoho měsíce nejvyšší zhodnocení.

Denní objem burzovních obchodů na druhém největším trhu na světě překonal hranici bilionu jüanů (3,3 biliony korun). Jde o nejvyšší hodnotu od roku 2015.

Trhy tak reagují na optimistický vývoj jednání o obchodní dohodě mezi Čínou a Spojenými státy americkými. Bloomberg připomíná, že investoři také pozitivně reagují na snahy Pekingu dál stimulovat ekonomiku, a to mimo jiné benevolentnějším přístupem k finančním spekulacím.

Gina Sanchezová z poradenské společnosti Chantico Global ovšem nabádá investory k opatrnosti. „Čína pořád čelí řadě strukturálních problémů,“ uvedla pro CNBC. Vývoj čínských akcií v únoru 2019Vývoj čínských akcií v únoru 2019|Bloomberg