Akcie Monety oslavily konec jednání s Kellnerem

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia.cz

Moneta Money Bank nová pobočka
Moneta Money Bank
3
Fotogalerie

Krach jednání mezi Moneta Money Bank a skupinou Home Credit miliardářů Petra Kellnera a Jiřího Šmejce investory potěšil. Akcie Monety Money Bank posílily během středečního obchodování o 1,64 procenta a dostaly se na 80,50 koruny.

Analytici se shodují, že za růstem cen akcií je včerejší oznámení o zastavení jednání mezi Monetou a skupinou Home Credit ohledně spojení Monety s českým a slovenským Home Creditem (HC) a Air Bank. „Vliv tohoto kroku je zásadní. Pro akcionáře spojení s PPF (Kellnerova skupina, pozn. red.) nebylo úplně nejatraktivnější,“ zdůrazňuje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Akciím Monety se ostatně nedařilo již od zveřejnění celého plánu o vzájemném sloučení finančních institucí. „Akcie Monety byly od oznámení záměru koupit Home Credit ČR/SK a Air Bank pod tlakem. Investoři byli nervózní s ohledem na valuaci, potenciální vliv PPF ve sloučené entitě a dopad na dividendy,“ upozorňuje analytik České spořitelny Petr Bártek.

Původně mělo jít o transakci, která oceňovala Home Credit a Air Bank na 19,75 miliardy korun. Poměr ceny k vlastnímu kapitálu byl okolo 2,2. „Na banky v regionu je to super cena, pro PPF skvělá transakce,“ komentoval transakci při zveřejnění celého záměru finančník, který si nepřál být jmenován.

Akcionáři ale poslali původní záměr k ledu a pověřili management banky, aby vyjednal nové podmínky transakce. Moneta tak navrhla kupní cenu ve výši maximálně 18,5 miliardy korun, což se však pro změnu nelíbilo Kellnerovi se Šmejcem. „Skupina je přesvědčena, že požadavek, který Moneta minulý týden vznesla na snížení ocenění Air Banky a Home Creditu, je nedůvodný,“ uvedl ke skončení příprav na sloučení finančních společností Milan Tománek, mluvčí skupiny Home Credit. Do ní patří rovněž Air Bank.