Deště v Brazílii ženou cenu kávy vzhůru

Pytle s brazilskou kávou

Pytle s brazilskou kávou Zdroj: CC BY-SA 2.0: Fernando Marfa - Wikimedia Commons

Nejistota se vrací na trh s kávou. Netypicky vydatné deště v Brazílii zvyšují obavy o budoucí sklizeň v zemi, která je největším světovým producentem této komodity.

Ceny kávy arabica jdou nahoru od konce minulého týdne, kdy brazilský obchodník s kávou – firma Terra Forte – snížil odhad sklizně a tím spustil lavinu objednávek. Vrásky na čele milovníkům kávy i obchodníkům s ní dělají současné vydatné deště v obvykle suchém období. Příliš vody v probíhající počáteční fázi růstu může kávová zrna nevratně poškodit.

Futures kontrakt na kávu arabica s dodáním letos v prosinci se dostal na tříměsíční vrchol 2,11 dolaru za libru. Toho spekulanti využili k výběru zisků a cena v polovině týdne klesla opět mírně pod dva dolary za libru. Od začátku roku již posílila o 80 procent. „Jak je ze současné volatility vidět, trh je velmi nervózní,“ citovala agentura Bloomberg Jamese Hearna z londýnského komoditního brokera Marex Spectron. Hearn dodal, že vývoj dodávek je nejistý a reálné scénáře vývoje mohou posunout cenu o 25 procent nahoru i dolů.

Vývoj ceny kávy arabicaVývoj ceny kávy arabica | E15, Profimedia.cz

Kávovníky obvykle kvetou v září a říjnu, což je období, kdy světové oblasti pěstující kávu zažívají období dešťů. Déšť v tomto období podpoří květy, které se přemění v kávovou třešeň. Přijde-li ale po současných deštích sucho, žádná třešeň se nemusí vyvinout.

Analytici a obchodníci očekávají, že Brazílie letos vyprodukuje 45 až 52 milionů pytlů po 60 kilogramech kávy. Loni to přitom bylo 54 milionů pytlů. Z největší jihoamerické země pochází polovina světové produkce kávy arabica, což je kvalitnější káva s jemnější chutí oproti kávě robusta, jež se ve velkém pěstuje ve Vietnamu, který je druhým největším světovým dodavatelem kávy.

„S mizernou sklizní letos a potenciálně slabou v dalším roce zůstává trh v pozoru,“ řekla deníku Financial Times Kona Hagueová z komoditního obchodníka ED&M Man. Řada analytiků predikuje, že dva špatné roky v řadě mohou cenu kávy poslat až ke třem dolarům za libru.