Dolar po nedávném výprodeji zpevňuje k většině hlavních měn

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Americký dolar na devizových trzích všeobecně zpevňuje, výrazný nárůst zaznamenal například k novozélandskému či kanadskému dolaru, ale také vůči euru. Americká měna se tak částečně zotavila z výprodeje, který ji v posledních týdnech dostal na atraktivnější úroveň.

Jednotná evropská měna euro, jejíž hodnota vůči dolaru stoupla za jeden měsíc o téměř devět procent, dnes vůči americké měně ztrácela téměř jedno procento. To je nejhorší denní výkon od poloviny dubna.

Kolem 18:00 SELČ euro k dolaru ztrácelo skoro 0,9 procenta na 1,1345 USD. V pátek se přitom euro přechodně dostalo až na 1,1468 USD, což byla nejlepší úroveň za více než tři měsíce.

Korekce se začala objevovat už v pátek v odpoledním evropském obchodování. Podle analytiků jí napomohly i některé faktory související s rostoucími výnosy amerických dluhopisů. Vůči japonskému jenu dolar dnes pozdě odpoledne získával 0,4 procenta na 119,82 JPY.

Trhy nyní čekají na páteční data o dubnové inflaci v USA. Analytik Adam Myers z investiční společnosti Crédit Agricole uvedl, že pokud překonají odhady, mohl by kurz eura k dolaru sestoupit až na 1,125 USD.