Dolar po údajích o zářijové inflaci v USA zpevňuje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje ke koši šesti měn. Údaje o zářijovém vývoji spotřebitelských cen ve Spojených státech totiž částečně podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) zvýší úrokové sazby ještě do konce letošního roku.

Takzvaný dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních zahraničních měn, sestoupil během dne až na 93,806 bodu, tedy nejnižší hodnotu za sedm týdnů. Později ale oživil a kolem půl šesté středoevropského času vykazoval nárůst o 0,5 procenta na 94,361 bodu. Euro k dolaru ztrácelo 0,7 procenta na 1,1393 amerického dolaru. Americký dolar k jenu naposledy odepisoval 0,2 procenta na 118,55 japonského jenu.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské ceny bez zahrnutí potravin a energie stouply v září proti srpnu o 0,2 procenta a meziročně o 1,9 procenta. Stále tak podle analytiků existuje šance, že jadrová inflace nezahrnující ceny potravin a energií dosáhne v příštích měsících dvouprocentního růstového cíle, který si Fed stanovil jako strop cenové stability.

K poklesu eura přispělo vyjádření rakouského centrálního bankéře a činitele Evropské centrální banky (ECB) Ewalda Nowotnyho, podle něhož je „zřejmé“, že ECB musí hledat další způsoby, jak podpořit ekonomiku eurozóny.

Dlouhodobý vývoj dolarového indexu

Graphical visualization of Dxy