Dolar pokračuje v růstu, trh se obává bankrotu Řecka

Dolary (ilustrační foto)

Dolary (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Americký dolar na devizových trzích zpevňuje k euru i některým dalším měnám. Obchodníci tak reagují na přetrvávající obavy z možného státního bankrotu Řecka. Euro k dolaru kolem 17:30 SELČ ztrácelo zhruba 0,5 procenta na 1,0752 USD.

Jednotnou evropskou měnu sráží také masivní program nákupů státních dluhopisů, který v březnu zahájila Evropská centrální banka (ECB). Vliv mají nicméně spekulace, že by Řecko mohlo eurozónu v příštích měsících opustit.

Dolarový index, který zachycuje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, po uplynulém ztrátovém týdnu dnes vykazoval nárůst o 0,4 procenta. „Protože byl dolar v nevýhodě, dá se pozorovat změna strategie, kdy se někteří investoři domnívají, že při těchto nových hodnotách již může mít smysl předpokládat zhodnocení dolaru,“ cituje agentura Reuters ekonoma Charlese St-Arnauda ze společnosti Nomura Securities.

Analytik Lee Hardman ze společnosti Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ se domnívá, že kurz eura by se ve třetím čtvrtletí mohl posunout k paritě s dolarem, kdy by tedy dolar stál stejně jako euro. „Když se ale něco stane kolem Řecka, mohlo by to nastat dříve,“ uvedl Hardman.