Drahé zlato brzdí prodej šperků

V Jablonci nad Nisou razili 12. dubna první zlaté investiční medaile z nové série věnované českým bankovkám. První zlatou kilovku zdobí stejně jako pětitisícovou bankovku na lícové straně portrét prvního prezidenta T.G. Masaryka a na rubu nejvýznamnější pražské památky. Na výtvarném pojetí spolupracoval autor českých bankovek Oldřich Kulhánek s dvorním medailérem České mincovny Vladimírem Opplem. Ten je mimo jiné autorem české dvacetikoruny. Na snímku kontrola puncu.

V Jablonci nad Nisou razili 12. dubna první zlaté investiční medaile z nové série věnované českým bankovkám. První zlatou kilovku zdobí stejně jako pětitisícovou bankovku na lícové straně portrét prvního prezidenta T.G. Masaryka a na rubu nejvýznamnější pražské památky. Na výtvarném pojetí spolupracoval autor českých bankovek Oldřich Kulhánek s dvorním medailérem České mincovny Vladimírem Opplem. Ten je mimo jiné autorem české dvacetikoruny. Na snímku kontrola puncu. Zdroj: CTK/Petrasek Radek

Tuzemský trh se šperky z drahých kovů loni opět vykázal pokles. Puncovní úřad ve srovnání s rokem 2010 opatřil ochranou známkou zhruba o sedm procent méně zlatých šperků a počet opuncovaných stříbrných šperků se snížil o pětinu.

Počet puncem označených šperků byl nejnižší od roku 1993. Uvedl to předseda puncovního úřadu Martin Novotný, který pokles trhu se šperky přisoudil hlavně rostoucím cenám zlata a výraznému zvýšení poptávky po investičním zlatu a stříbru.

Množství opuncovaných zlatých šperků loni meziročně kleslo o 7,4 procenta z 983 tisíc v roce 2010 na 910 tisíc kusů. Celková hmotnost označených zlatých šperků se snížila výrazněji, a to o více než pětinu z 2261 kilogramů v roce 2010 na 1757.

„Snížení množství opuncovaných šperků souvisí s celosvětovým poklesem v této komoditě, kdy se projevil trend odklonu od nákupu zlata a stříbra ve špercích ve prospěch nákupu zlata a stříbra ve formě investičních slitků,“ uvedl Novotný. Propady akciových trhů a obecně negativní zprávy ze světových ekonomik, jejichž frekvence se loni zvýšila, mají podle Novotného vždy nepříznivý vliv na prodej zlatých šperků.

Jak roste cena zlataGraf 20. 2. 2012.Graf 20. 2. 2012. | nosek.mn@gmail.com

„Lidé jsou obezřetní a utrácejí méně, takže nákupy šperků odkládají. I když nakonec nějaký ten dárek ženě či vnoučatům koupí, je to méně než v letech konjunktury,“ podotkl Novotný.

Zlato loni rekordně zdražilo poté, co agentura Standard & Poor's zhoršila úvěrový rating Spojených států. Například jablonecká Česká mincovna loni v létě díky rostoucím cenám zlata na světových trzích za jediný týden prodala investiční zlato za bezmála 100 milionů korun. „Cena zlata a stříbra na světových trzích loni neustále rostla. Je to jeden z hlavních faktorů poklesu poptávky po špercích, které kvůli tomu zdražují a prodeje klesají,“ míní Novotný.