Emitenta dluhopisů Premiot Group poslal soud kvůli nesplaceným závazkům do insolvence

Premiot Group

Premiot Group Zdroj: Firmy.cz

Městský soud v Praze v úterý na popud věřitelů zahájil insolvenční řízení vůči realitní a investiční společnosti Premiot Group podnikatele Ondreje Spodniaka. Premiot Group zastřešuje řadu firem, které v souhrnu dluží investorům přinejmenším stovky milionů korun za nesplacené dluhopisy. Vlastníků problémových cenných papírů je přes tři tisíce, a to nejen z Česka, ale také ze Slovenska a Maďarska.

Nejnovější insolvenční řízení soud zahájil poté, co mu přišel návrh od několika věřitelů zastupovaných advokátní kanceláří KLB Legal. V tomto případě jsou zatím přihlášené hlavně pohledávky vyplývající primárně z toho, že se společnost Premiot Group zavázala směnkami za dluhy dceřiných firem, které vydávaly dluhopisy. Zejména pak jde o Premiot obchodní. Například otrokovický podnikatel Daniel Kmenta takto uplatňuje pohledávky z titulu vlastnictví dluhopisů v nominální hodnotě osmi milionů korun.

„Ze zpráv plyne, že další společnosti ze skupiny Premiot jsou v prodlení se splácením jistin i kuponů dluhopisů. Nadto jsou některé významnější pohledávky zajištěny směnkami avalovanými dlužníkem, problémy s platební schopností tak prostupují celou skupinou Premiot,“ uvádí se mimo jiné v insolvenčním návrhu podaném kanceláří KLB Legal.

„Vzhledem k neplnění závazků vůči dluhopisovým investorům od konce roku 2022, aktivitám skupiny a netransparentnosti hospodaření jsme podali insolvenční návrh na českou matku skupiny Premiot Group, abychom mohli z pozice zástupce našich klientů v insolvenci co nejlépe kontrolovat další aktivity skupiny Premiot a zajistit pro naše klienty nejvyšší možnou míru návratnosti jejich investic,“ okomentoval situaci pro E15 Dominik Fries, advokát KLB Legal.

Fries dodal, že peníze získané z prodeje dluhopisů, které vydávaly jednotlivé firmy ve skupině, Premiot přesouval mimo původní emitenty. „Dle tvrzení dlužníka peníze šly na realizaci stavebních projektů. Vzhledem k absenci aktuálních, ověřených finančních výkazů však nelze zjistit, zda a případně v jakém množství byly peníze od investorů skutečně použity na výstavbu developerských projektů,“ poznamenal.

Je pravděpodobné, že pohledávky svých klientů začnou přihlašovat i další advokátní kanceláře. S věřiteli, tedy majiteli dluhopisů či směnek komunikují také například Fabian & Partners, MDH Legal či kancelář Jana Langmeiera. Následovat by mělo i ustanovení insolvenčního správce.

První zprávy o problémech firem okolo Premiot Group se mimochodem na zpravodajských serverech E15 a Seznam Zprávy objevily již na konci ledna.

Právě zmíněná firma Premiot obchodní, jejíž původní název byl Europa Investment Property CZ, skončila v insolvenci již v květnu. Důvodem bylo, že nedokázala investorům splatit dluhopisy v hodnotě zhruba 200 milionů korun, jejichž splatnost byla na konci roku 2022. Podle údajů ke konci roku 2021 jen tato společnost vydala obligace v celkovém objemu přesahujícím 700 milionů korun. Z tohoto hlediska patří dluhy firmy Premiot obchodní v rámci celé skupiny mezi největší.

Spodniak se k insolvenčním návrhům advokátních kanceláří staví kriticky. Například ve vystoupení na videoserveru YouTube prohlásil, že je schopný skupinu reorganizovat, dokončit zahájené projekty v Česku, na Slovensku či v Maďarsku a zajistit tak investorům větší návratnost peněz, jež jim dluží. Advokátní kanceláře v proslovu obvinil, že jeho podnikání poškozují. „Představte si, že obchází naše investory a shazují nám naše projekty. Chtějí jakési výpalné,“ řekl mimo jiné.

Na druhou stranu, advokátní kanceláře jsou ohledně Spodniakových záměrů opatrné a insolvenčními řízeními se snaží předejít poškozování věřitelů, hlavně vlastníků dluhopisů, případnými dalšími kroky.

Ohledně aktuální situace okolo mateřské Premiot Group jsme Spodniaka prostřednictvím jeho mediálního zástupce požádali o vyjádření. Případnou odpověď doplníme. 

Sám Spodniak poslal v červnu do insolvence firmu Hotel Karolína, která je rovněž součástí uskupení okolo Premiot Group. Společnost Hotel Karolína měla v Harrachově vybudovat apartmánový projekt přestavbou historického hotelu Krakonoš. Jak již dříve uvedl server Seznam Zprávy, firma dluží celkem 121 milionů korun. Premiot podnikatele Ondreje Spodniaka chce v tomto případě vyřešit bankrot právě reorganizací, jejíž součástí má být prodej projektu investorovi.

Celkové závazky Spodniakova podnikatelského uskupení nejpíš jdou do jednotek miliard korun, jelikož dluhopisy vydávaly i další firmy, například provozovatel datových center Premium Data Systems.