Eskalace obchodní války potápí trhy. Padají hlavně akcie Applu a Boeingu

Wall Street

Wall Street Zdroj: profimedia.cz

Wall Street
Wall Street
Wall Street
4
Fotogalerie

Ohlášení čínské celní odvety vůči Spojeným státům se výrazně podepisuje na vývoji amerických akcií. Hlavní indexy ztrácejí přes dvě procenta.

Dow Jones index odepisuje podobně jako S&P 500 kolem 2,15 procenta, technologický Nasdaq rovnou přes 2,85 procenta.

Výrazně ztrácí zejména Apple, jeho hodnota klesla o více než pět procent. Vyostření čínsko-amerických vztahů dopadá i na akcie Boeingu, které ztratily přes čtyři procenta v souvislosti se spekulacemi, že se může stát dalším čínským terčem v obchodní válce, uvádí CNBC. Nepříznivá nálada na trzích strhává dolů také akcie Uberu, s nimiž se začalo obchodovat v pátek. Momentálně odepisují téměř osm procent.

Vývoj událostí dopadá kromě Wall Street i na evropské burzy. Stoxx 600 klesl o 1,1 procenta, německý Dax o 1,5 procenta. Americký prezident Donald Trump v pondělí na Twitteru Číně pohrozil, že pokud nepřistoupí na návrh obchodní dohody, zle na svůj přístup doplatí. Řada firem by prý byla nucena stáhnout své čínské investice. Trump dodal, že Peking byl blízko k dosažení „skvělé dohody“, ale „nakonec couvnul.“

Spojené státy minulý týden zvýšily clo na dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) na 25 procent z dosavadních deseti. Celní válka mezi oběma velmocemi se naplno rozhořela loni v březnu, kdy Trump podepsal dekret o uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů. Ve stejnou dobu vstoupila v platnost pětadvacetiprocentní cla na dovoz oceli a desetiprocentní cla na dovoz hliníku do USA, která se rovněž výrazně dotkla Číny.