Euro se po útocích blíží k šestiletému minimu, efekt má být krátkodobý

Řecké euro

Řecké euro Zdroj: Duncan Hull via Flickr (CC BY 2.0)

Kurz eura dnes v reakci na páteční teroristické útoky v Paříži oslabuje a vůči dolaru se propadl až na nejnižší hodnoty za šest a půl roku. Oslabují také evropské akciové trhy v čele s pařížskou burzou, se ztrátou skončila také většina akciových trhů v Asii. Analytici se však shodují, že pokles bude jen dočasný a dlouhodobější dopad pátečních událostí na finanční trhy ani na ekonomiku většina ekonomů neočekává.

Analytici předpokládají, že investoři, zejména v Evropě, budou nyní opatrnější. „Může nastat čistě psychologický efekt, který odradí investory od větší aktivity, dokud nebude situace jasnější,“ řekl agentuře Reuters analytik firmy IG France Alexandre Baradez.

Podle ekonomů může všeobecný charakter pátečních útoků, na rozdíl od lednových zacílených akcí v Paříži, poškodit cestovní ruch Francie, který se na výkonu její ekonomiky podílí 7,5 procenta. Málokdo ale čeká podobně výrazné dopady, jaké měly na trhy útoky teroristů na New York z 11. září 2001.

Panevropský index FTSEurofirst 300 po zahájení obchodování ztrácel asi 0,4 procenta, hlavní index francouzských akcií CAC 40 pak odepisoval kolem 0,6 procenta. Ztráty západoevropských akcií způsobily hlavně turistické společnosti. Francouzská hotelová skupina Accor odepisovala více než šest procent, letecká společnost Air France-KLM zhruba pět procent.

Akcie provozovatele francouzských letišť ADP ztrácely skoro čtyři procenta. Jediným sektorem, který po zahájení obchodování rostl, byla energetika. Té pomohl růst cen ropy.

Index FTSEurofirst 300

Asijské burzy všeobecně oslabovaly a jejich nejširší index MSCI klesl o téměř 1,5 procenta, což byl nejvýraznější denní pokles od 29. září. Index tokijské burzy Nikkei 225 oslabil o jedno procento, což ale negativně ovlivnily také údaje o horším vývoji japonské ekonomiky. Čínským akciím se nakonec podařilo smazat předchozí ztráty a skončily s mírným ziskem.

Termínové kontrakty na americké akciové indexy ukazují dnes na pokles o zhruba jedno procento. V pátek přišly zprávy o 129 obětech teroristických útoků až po oficiálním uzavření amerických trhů.

Euro vůči dolaru během dnešního dopoledne ztrácelo asi 0,5 procenta na 1,0721 amerického dolaru, vůči japonskému jenu pak evropská měna klesá o půl procenta na 131,24 jenu. Euro na dolar za poslední měsíc ztrácí zhruba sedm procent a jeho propad souvisí zejména s vyhlídkami na další uvolňování měnové politiky v eurozóně.