Euro vůči dolaru posiluje, pomohla mu slabší statistika z USA

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Dennis Skley via Flickr

Americký dolar oslabuje vůči euru. Mohou za to nejnovější statistické údaje ze Spojených států, které byly slabší, než se čekalo. Dolar však stoupl vůči švýcarskému franku kvůli signálům, že švýcarská centrální banka intervenovala, aby frank oslabila.

Kolem 17:35 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,1335 USD a k jenu posílilo o 0,4 procenta na 133,08 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,2 procenta na 117,41 JPY.

Nejnovější statistika z USA zaostala za očekáváním. Slabší, než čekali analytici, byla lednová aktivita v amerických továrnách, výdaje spotřebitelů za prosinec i stavební výdaje v posledním měsíci loňského roku. Údaje přišly po páteční zprávě o slabším růstu americké ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku.

Spekulace o možných intervencích švýcarskou centrální bankou (SNB) pomohly i k růstu eura vůči franku. Nejnovější údaje banky ukázaly, že její vklady za týden do 30. ledna vzrostly, což vyvolalo spekulace, že banka byla aktivní na trhu. Intervence přišly poté, co SNB v polovině minulého měsíce šokovala trhy zrušením limitu pro kurz franku vůči euru, který způsobil prudký růst franku, napsala agentura Reuters.

Dolar vůči franku vzrostl o 0,2 procenta na 0,9252 CHF. K euru frank oslabil o 0,3 procenta na 1,0479 CHF.

Jan Vejmělek: Dolar jede na vítězné vlně