Euro výrazně oslabilo, na vině jsou spekulace o francouzském ratingu

krize eura

krize eura Zdroj: Kolaz E15

Euro dnes výrazně oslabilo vůči americkému dolaru i japonskému jenu. Důvodem jsou obavy investorů, že Francie by se mohla stát po Spojených státech další zemí, která přijde o nejvyšší úvěrový rating.

Kolem 16:00 SELČ jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,9 procenta na 1,4235 USD. Vůči japonskému jenu se její kurz snížil dokonce o 1,8 procenta na 108,83 JPY, napsala agentura Reuters.

Poklesu eura nezabránila ani dnešní prohlášení předních ratingových agentur Moody's a Fitch, která potvrdila rating Francie na nejvyšším možném stupni AAA se stabilním výhledem. Agentura Standard & Poor's učinila podobný krok již v úterý. Právě Standard & Poor's přitom minulý týden zhoršila rating Spojených států.

Švýcarský frank dnes oslabil vůči dolaru poté, co švýcarská centrální banka uvedla, že v příštích dnech výrazně posílí nabídku domácí měny, aby zastavila její růst na nová rekordní maxima. Podle analytiků však opatření centrální banky příliš neovlivní mimořádně silnou poptávku po švýcarském franku, který je považován za bezpečnou investici v období nejistoty.

„Trhy jsou stále poněkud nervózní,“ uvedl analytik Mark McCormick ze společnosti Brown Brothers Harriman. „Slabá nálada stále tlačí dolů zájem o riziko,“ dodal.

Sarkozy přerušil dovolenou

Kvůli panice na finačních trzích se ze své dovolené předčasně vrátil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Na mimořádnou poradu nechal svolat ekonomické ministry a šéfa tamní centrální banky, s nimiž chce projednat další opatření na snížení rozpočtového deficitu země.“Ať už jsou dopady nejistoty ve světě jakékoliv, stejně jako dopady oznámení o snížení ratingu Spojených států agenturou Standard & Poor's či nervozity na trzích, zkrátka bez ohledu na jakýkoliv z těchto vnějších parametrů, my podnikneme nezbytná opatření k tomu, abychom cíl (snížení deficitu) splnili,“ řekl novinářům francouzský ministr financí François Baroin.

Francie je nejzadluženější ze všech šesti zemí eurozóny, které se těší nejvyššímu ratingu AAA. Země má v plánu, že příští rok sníží rozpočtový deficit na 4,6 procenta hrubého domácího produktu a v roce 2013 jej chce mít na třech procentech. Loni přitom deficit činil 7,1 procenta a letos by se měl snížit na 5,7 procenta HDP. V současné době činí veřejný dluh zhruba 85 procent.

Vývoj kurzu eura k dolaru za poslední dva roky:Kurz eura k dolaru.Kurz eura k dolaru. | E15