Evergrande opět obnovila obchodování svých akcií na burze v Hongkongu

Evergrande, jeden z největších čínských developerů jedná podle agentury Reuters s bankami o odložení splátek.

Evergrande, jeden z největších čínských developerů jedná podle agentury Reuters s bankami o odložení splátek. Zdroj: reuters

Evergrande, jeden z největších čínských developerů jedná podle agentury Reuters s bankami o odložení splátek.
Bytový komplex Evergrande Oasis, který Evergrande Group buduje ve městě Luoyang
Bytový komplex Evergrande Oasis, který Evergrande Group buduje ve městě Luoyang
Bytový komplex Evergrande Oasis, který Evergrande Group buduje ve městě Luoyang
5
Fotogalerie

Obchodování s akciemi zadlužené čínské developerské společnosti China Evergrande Group na burze v Hongkongu bylo dnes obnoveno. Developer totiž oznámil, že rozhodnutí vlády nechat zbourat 39 budov v letovisku v provincii Chaj-nan neovlivní jeho zbývající projekty v této oblasti. Informovala o tom agentura Reuters. Akcie firmy v reakci na oznámení zpevnily až o deset procent, ke konci obchodování ale většinu zisků smazaly.

Firma také oznámila, že její nasmlouvané tržby za rok 2021 se proti předchozímu roku propadly o 39 procent na 443 miliardy jüanů (1,5 miliardy korun).

Obchodování s akciemi firmy bylo pozastaveno v pondělí a v úterý ráno. Firma v pondělí uvedla, že obchodování bude obnoveno po zveřejnění interních informací. V pondělí firma potvrdila zprávu, že jí úřady nařídily 30. prosince zbourat 39 budov v rezortu na ostrově Ocean Flower, ve kterém už za výstavbu více než 60 tisíc domů utratila 81 miliard jüanů. Důvod příkazu k demolici nebyl zveřejněn. Podle agentury AP byl komplex budov postaven nevhodně a v rozporu se zákonem.

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Evergrande v Číně bývala nejvýznamnějším developerem, nyní se však potýká se závazky v přepočtu za více než 300 miliard dolarů (6,6 bilionu dolarů) a je nejzadluženější realitní firmou na světě. Její pád by tak mohl zasáhnout celý čínský realitní sektor a rozšířit se i mimo něj.

Firma neuvedla žádné podrobnosti o ztrátě, kterou jí rozhodnutí o demolici budov může způsobit. Dodala, že jiných budov na ostrově se rozhodnutí netýká. Ohledně své likvidity dodala, že bude nadále aktivně udržovat komunikaci s věřiteli.

Evergrande uvádí, že disponuje aktivy v hodnotě 2,3 bilionu jüanů a že její dluh dosahuje dvou bilionů jüanů (6,9 bilionu korun). Má ale problémy s dostatečně rychlým prodejem aktiv, aby mohla včas platit držitelům dluhopisů. Výstavba některých projektů byla dočasně pozastavena, když si dodavatelé stěžovali, že nedostávají zaplaceno.

Před kancelářemi firmy ve městě Kuang-čou dnes také protestovala zhruba stovka investorů do finančních produktů firmy. Mnozí se obávají, že jejich výnosy budou obětovány, aby firma mohla udržet své realitní projekty nad vodou. Dav nespokojených investorů křičel "Evergrande, vrať nám naše peníze!". Stejné heslo použili investoři a dodavatelé při protestu loni na podzim, kdy se finanční situace firmy zhoršila.

Firmu Evergrande, dříve známou jako Hengda Group, založil v roce 1996 Chuej Kcha-jen. To je miliardář a podnikatel známý i pod jménem Sü Ťia-jin. Z malé lokální firmy vyrostl realitní gigant, hlavně ale za pomoci vypůjčených peněz.