Evropské akcie klesly na dvouleté minimum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rafael Matsunaga via Flickr (CC BY 2.0)

Evropské akcie dnes prudce oslabily a uzavřely obchodování na nejnižší úrovni za více než dva roky. K obavám ze zpomalování růstu světové ekonomiky se totiž připojily pochybnosti ohledně zdraví evropského bankovního sektoru. Prudce dolů zamířily rovněž akciové trhy ve Spojených státech.

Panevropský index FTSEurofirst 300 klesl o 3,4 procenta a uzavřel na 1239,68 bodu, nejníže od října 2013. Index německých akcií DAX poprvé za téměř rok a půl sestoupil pod hranici 9000 bodů, zatímco index řeckých akcií se propadl nejvíce za čtvrt století.

Cena akcií největší německé bankovní společnosti Deutsche Bank klesla téměř o deset procent. Dolů zamířily rovněž akcie největší francouzské banky BNP Paribas či britské banky Barclays. „Investoři si začínají myslet, že banky nestojí na tak pevných základech, jak se dřív předpokládalo,“ uvedl analytik Giuseppe Sersale z firmy Anthilia Capital. Dodal, že k negativní náladě na akciovém trhu přispěly známky zpomalování růstu americké ekonomiky, přetrvávající obavy ohledně čínského hospodářství a pokračující vrtkavost cen ropy.

Dax

„Narůstají obavy, že ziskovost bank se v prostředí záporných úrokových sazeb a dlouhodobě uvolněné měnové politiky dostane pod zvýšený tlak,“ poznamenal analytik Jaisal Pastakia ze společnosti Heartwood Investment Management. „Vysoký objem nerentabilních úvěrů v rozvahách bank ovlivňuje širší ekonomiku, protože brzdí domácí poptávku i růst objemu bankovních půjček,“ dodal.

Hlavní index řeckých akcií se propadl téměř o osm procent. Podle analytiků stojí za jeho poklesem zejména obavy z průtahů při jednání Atén s mezinárodními věřiteli o uvolnění další části pomoci pro Řecko. „Trh započítává do cen finanční a politickou nestabilitu,“ uvedl jeden z analytiků makléřské firmy Beta Securities.

Americké akcie oslabují v čele s technologickými společnostmi. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, krátce po 19:00 SEČ vykazoval více než dvouprocentní pokles. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácí téměř tři procenta a nachází se nejníže od října 2014.