Evropské akcie spadly nejvíce od začátku září

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rafael Matsunaga via Flickr (CC BY 2.0)

Evropské akciové trhy utrpěly nejvýraznější týdenní pokles za zhruba dva měsíce. Panevropský index FTSEurofirst 300 se snížil o 0,8 procenta na 1457,91 bodu. Jeho týdenní ztráta tak dosáhla 2,7 procenta a byla nejhlubší od začátku září.

Investoři se nyní podle obchodníků vyhýbají větším nákupům kvůli možnému zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. „Prozatím převládá opatrná nálada,“ uvedl Harry Shann ze společnosti Logic Investments. Dodal však, že trh by mohly podpořit vyhlídky na další uvolňování měnové politiky Evropské centrální banky (ECB), které by mohlo kompenzovat negativní dopad růstu úrokových sazeb v USA.

Výrazný nárůst zaznamenala cena akcií švýcarského výrobce chemikálií používaných v zemědělství Syngenta, která stoupla o více než pět procent. Za růstem stála zpráva agentury Bloomberg, podle níž má o převzetí podniku zájem čínská společnost China National Chemical Corp.

Statistický úřad Eurostat oznámil, že růst ekonomiky eurozóny ve třetím čtvrtletí zpomalil na 0,3 procenta z 0,4 procenta ve druhém kvartálu. Údaje skončily pod očekáváním ekonomů a posílily vyhlídky na další uvolňování měnové politiky ECB.

Akciový index FTSEurofirst 300