Evropské akcie zaznamenaly nejvyšší týdenní propad za čtyři měsíce

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: wikimedia.org

Západoevropské akcie na závěr týdne pokračovaly v poklesu a za celý týden zaznamenaly nejvyšší ztráty za čtyři měsíce. Pokles způsobily obavy z šíření dluhové krize v eurozóně a nervozita před zveřejněním výsledků zátěžových testů evropských bank.

Index FTSEurofirst v pátek klesl o 0,2 procenta na 1086,90 bodu. Za celý týden index ztratil 2,5 procenta, což byl nejhlubší propad od poloviny března. Z indexů jednotlivých zemí hlavní španělský index dnes oslabil o 1,2 procenta a italský o jedno procento, napsala agentura Reuters.

Evropský index bank dnes smazal jedno procento a od poloviny února se snížil již o 25 procent. Akcie Commerzbank klesly o tři procenta a Crédit Agricole o 3,1 procenta. Naopak zájem byl o farmaceutické firmy, které jsou považovány za bezpečné investice v době nejistot. Akcie Sanofi posílily o 3,1 procenta a GlaxoSmithKline o 0,9 procenta.

Sledujete online na E15

Evropský bankovní úřad (EBA) po uzavření trhu oznámil, že zátěžovými testy neprošlo osm z 91 testovaných evropských bank. Neuspělo celkem pět španělských bank, dvě řecké a jedna rakouská. Dalších 16 prošlo jen velmi těsně. Finanční ústavy, které nemají dostatečný kapitál, budou potřebovat dodatečnou finanční injekci v celkové výši asi 2,5 miliardy eur.