Falešný tweet dokázal zahýbat světovou cenou ropy

ropa

ropa Zdroj: profimedia.cz

Aktuální příběh z Ruska ukazuje, jakou desinformační moc mohou mít sociální sítě. Zpráva z falešného účtu ruského ministra na twitteru dokázala během chvilky zahýbat i s cenami ropy. Obchodníci začali reagovat na zprávu o údajném dramatickém zvratu situace v Sýrii.

Na počátku podle listu The Moscow Times stál údajný „tweet“ ministra vnitra Vladimira Kolokolceva, že podle velvyslance v Damašku byl syrský vládce Bašár Asad „zabit či zraněn“, a o pár hodin později ceny surové ropy v New Yorku poskočily o více než dolar. Nejspíše kvůli nervozitě trhů, jak by na vyhrocení situace v Sýrii mohl zareagovat nejbližší Asadův spojenec a velký producent ropy Írán.

V rozruchu téměř zaniklo prohlášení ministerstva vnitra, že Kolokolcev žádný účet na žádné sociální síti vůbec nemá. Falešný účet sice vzápětí přestal existovat, falešný poplach však dál žil svým životem.

Vývoj ceny ropy WTI za poslední rok

Vývoj ceny ropy WTI za poslední rokVývoj ceny ropy WTI za poslední rok | vrba@mf.cz

Nejde o výjimku. Prakticky ve stejné době jedna z ruských agentur vypustila do světa, že čečenský vládce Ramzan Kadyrov označil punkerky Pussy Riot, které pěly v chrámu proti prezidentovi Vladimiru Putinovi, za „svině“. Taky na základě údajného Kadyrovova „tweetu“. Vzápětí se Kadyrovův mluvčí musel ohánět vysvětleními, že onen účet není ten pravý účet a že jeho šéf případ Pussy Riot nekomentuje. Kadyrov si účet na twitteru zřídil v červnu, prý právě pod tlakem ze záplavy účtů falešných.

Rusko se tím nijak nevymyká ze světového trendu. Jeden z falešných účtů si dokonce na své falešnosti postavil celou existenci: otevřeně si totiž utahuje z někdejší „šedé eminence Kremlu“, nyní vicepremiéra Vladislava Surkova - k potěše téměř 20 tisíc uživatelů.