Finanční trhy odstartovaly rok úspěšně

burza

burza Zdroj: profimedia.cz

Lednový efekt na finančních trzích letos zafungoval lépe než v jiných letech. Riziková aktiva mají za sebou jeden z nejúspěšnějších startů do nového roku za poslední půlstoletí.

Celosvětový index FTSE All World, který sledují akciové indexy po celém světě, včera posiloval o 0,6 procenta a celý leden si připsal přes šest procent. Od lokálního minima, kam se tento index dostal v říjnu loňského roku, index posílil již o téměř dvacet procent. Úspěšný měsíc za sebou mají čínské akcie, šanghajský index posílil o 5,5 procenta. Americký index S&P 500 posílil o 3,3 procenta.

Investoři tvrdí, že za přílišným optimismem stojí několik faktorů. Růst akciových trhů živí naděje, že dluhová krize eurozóny se uklidňuje, jelikož půjčky na podporu likvidity od Evropské centrální banky pomohly srazit výnosy dluhopisů některých periferních členů eurozóny.

Dalšími faktory jsou obecně lepší makrodata z USA a mírnění obav z takzvaného tvrdého přistání čínské ekonomiky. Poslední vzpruhu trhům poskytl americký Fed, který očekává setrvání sazeb blízko nule po další tři roky, a pokud bude potřeba, je americká centrální banka připravena začít do ekonomiky pumpovat další nově vytištěné peníze.
V lednu se dařilo i komoditám. Komoditní index Reuters/Jefferies CRB, který sleduje vývoj cen koše komodit, za minulý měsíc posílil o více než 2,8 procenta.

Euro na páru s dolarem posílilo v lednu o více než jedno procento a včera se obchodovalo v oblasti 1,318 dolaru za euro, tedy blízko dvouměsíčního maxima nad hladinou 1,32 dolaru za euro.

Vývoj světového akciového Indexu FTSE All World za ledenVývoj světového akciového Indexu FTSE All World za leden | reuters

Lednový vývoj komoditního Indexu Reuters/Jefferies CRBLednový vývoj komoditního Indexu Reuters/Jefferies CRB | reuters