Firmy loni vyplatily na dividendách rekordních 1,17 bilionu dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto

Společnosti, které mají akcie na veřejných trzích, loni po celém světě vyplatily na dividendách rekordních 1,167 bilionu dolarů (28,3 bilionu korun). Oproti předchozímu roku je to nárůst o 10,5 procenta. Ke konci loňského roku ale růst dividend zpomalil a v tomto roce již analytici tak velké zvýšení objemu vyplacených dividend jako loni nečekají.

Částka vyplacená na dividendách podle analytiků v letošním roce stoupne jen o 0,8 procenta na 1,176 bilionu dolarů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila investiční společnost Henderson Global Investors.

Firma toto zpomalení dává do souvislosti hlavně s rostoucím kurzem amerického dolaru a levnější ropou, upozorňuje ale také na horší vyhlídky světové ekonomiky.

Odvětví energetiky bylo druhým nejštědřejším co do výplaty dividend. Po prudkém propadu cen ropy na světových trzích se však objevily pochybnosti, zda tento sektor dokáže i nadále vytvářet zajímavé zisky. Větší nebezpečí přitom analytici spatřují u firem na rozvíjejících se trzích než u velkých energetických koncernů, jako je Royal Dutch Shell nebo Total.

Dividendy sníží i silný dolar

„Neočekáváme, že ropné společnosti na vyspělých trzích v roce 2015 sníží dividendy, existuje ale velká pravděpodobnost, že producenti na rozvíjejících se trzích letos vyplatí podstatně méně, protože jejich schopnost vytvářet zisk se ocitá pod značným tlakem,“ sdělila společnost.

Dalším faktorem, který bude působit proti zvyšování dividend, bude nynější nárůst hodnoty amerického dolaru. Silnější dolar totiž snižuje hodnotu příjmů z dividend vyplácených v zahraničí po převodu na americkou měnu.

Společnost Henderson svůj globální dividendový index sestavuje v dolarech. Index loni dosáhl hodnoty 159,9, což znamená, že dividendy se za posledních pět let zvýšily o téměř 60 procent.

K růstu globálních dividend loni nejvíce přispěly firmy ze Spojených států, dividendy firem z rozvíjejících se trhů klesly. Velké rozdíly přitom existovaly ve výkonnosti napříč sektory. Dařilo se například akciím technologických firem a výrobcům spotřebního zboží, firmám zajišťujícím síťové služby a těžebním podnikům se naopak nevedlo. Nižší ceny komodit přispěly k tomu, že těžební sektor už třetím rokem v řadě výši vyplácených dividend snižoval.

Vývoj objemu globálních dividendObjem dividendObjem dividend | Henderson Global Investors