Firmy rozdělí nejvíce dividend za pět let

Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek Zdroj: Profimedia.cz, scom

Největší balík peněz vydá investorům ČEZ, nejvyšší výnos však nabídne Moneta.

Investoři na domácí burze mají před sebou tučný rok. Firmy obchodované na pražském parketu by letos měly rozdělit kolem 55 miliard korun na dividendách, tedy největší balík za posledních pět let. Z každé investované koruny si tak akcionáři v Praze přijdou v průměru takřka na pět procent.

Domácí trh tak s přehledem válcuje evropské burzy, více nabídne na starém kontinentu jen Rumunsko. Důvod je prozaický: velcí hráči z českého parketu nemají kam růst.„Dividendy jsou vzhledem k omezeným růstovým příležitostem stále hlavním důvodem investovat do českých akcií,“ říká analytik České spořitelny Petr Bártek.

Jedničkou ve výnosu je v Praze banka Moneta, takřka desetikorunová dividenda znamená při současné ceně akcie více než jedenáctiprocentní výnos. „To je číslo vysoké nejenom na naše poměry, ale i v celosvětovém měřítku, a to nejen mezi bankami, ale i akciemi obecně,“ připomíná analytik J&T Banky Pavel Ryska. 

Praha si v disciplíně dividendového výnosu stojí výrazně nad úrovní západoevropských i regionálních trhů. „Americké akcie vynášejí lehce přes dvě procenta, průměr evropské unie je kolem čtyř procent,“ říká analytik Patria Finance Ondřej Koňák. Srovnatelný trh v Polsku aktuálně nese tři procenta, maďarská burza pak necelých 2,5. „Praha v tomto ohledu připomíná spíše trh s dluhopisy než s akciemi,“ soudí hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Nejvíce peněz by měl letos rozdělit energetický ČEZ. Při odborníky předpokládané letošní dividendě 33 korun na akcii by se polostátní firma s takřka 18 miliardami stala zdaleka největším plátcem na domácí burze. Tradičně štědré jsou i domácí banky, Erste a Komerční banka letos dohromady vyplatí 19 miliard korun.

Přes 6,5 miliardy pak dostanou akcionáři od O2.„Finanční sektor, energetika ani telekomunikace, ze kterých se rekrutuje pět hlavních titulů na pražské burze, v evropském kontextu nemají příliš velký prostor pro růst ani organickou cestou, ani skrze fúze a akvizice, výsledkem jsou tak solidní dividendy,“ říká expert Komerční banky Richard Miřátský.

Video: Šéf pražské burzy Petr Koblic o vlivu intervencí na pražskou burzu

Video placeholde
Šéf pražské burzy Petr Koblic o vlivu intervencí na pražskou burzu • Michal Tomeš