Fondy cílí na firmy, které mají problémy

Nastupuje virtuální doba. Banky, zabalte to

Nastupuje virtuální doba. Banky, zabalte to

Narůstající ekonomické a finanční problémy Evropy si začínají vybírat svou daň i v korporátním sektoru. Nejhorší je situace u spousty malých předlužených společností. Specializované fondy, prostřednictvím kterých investoři nakupují dluhopisy a úvěry firem v problémech, vytušily příležitost. Vyhlížejí nebo již nakupují pohledávky za některými známými společnostmi, které mají potíže.

„Vysoká nervozita na trzích pro nás znamená celou řadu příležitostí,“ citovala agentura Bloomberg manažera jednoho z největších evropských investorů do dluhopisů skomírajících firem.

Nedávné „zvláštní situace“ – jak investoři říkají problémům ve firmách, na kterých mohou vydělat – se vyskytly u cestovní kanceláře Thomas Cook, potravinářské společnosti Premier Foods, italských zlatých stránek Seat Pagine Gialle, norské exportní úvěrové agentury Eksportfinans či prodejce spodního prádla La Senza.

Investoři a bankéři varují, že současné problémy s korporátními dluhopisy a úvěry zvěstují mnohem větší vlnu restrukturalizací podniků. Ty naberou na intenzitě v nadcházejících letech s tím, jak banky omezí úvěrování, protože značný objem půjček dluhopisů přestane být splácen. „Tohle je začátek něčeho velkého,“ cituje Bloomberg makléře s dluhopisy. Celkové procento nesplácených úvěrů zůstává v Evropě nízké, ale bankéři se obávají, že řada společností míří k bankrotu.

Standard & Poor’s European Leveraged Loan Index sledující množství splácených úvěrů, které se obchodují pod 80 procent své ceny, vzrostl v listopadu na 32 procent. To je téměř dvojnásobek oproti letošnímu lednu. „Máme tu kombinaci probíhajícího oddlužení vlád, firem a domácností v kombinaci se slabým ekonomickým růstem,“ prohlásil šéf evropské divize restrukturalizací banky Morgan Stanley Ben Babcock. „Restrukturalizační tsunami se hýbe pomaleji než v roce 2008, ale už přichází,“ dodal.

To zmíněným fondům otevře cestu k lukrativním investicím. Fondy, které již drží 1,3 miliardy eur dluhopisů italské Seat Pagine Gialle, plánují ovládnutí společnosti v probíhající restrukturalizaci. Apollo, jeden z největších fondů specializujících se na dluhopisy firem v nesnázích, koupil pohledávky za Premier Food’s v hodnotě 12 milionů liber, za které zaplatil 70 procent nominální hodnoty.

Několik fondů již skoupilo dluhopisy a úvěry společnosti Thomas Cook. Jakékoliv ovládnutí této cestovní kanceláře bude muset proběhnout delikátně, shodují se analytici. Přiznané problémy by totiž mohly odradit zájemce o dovolenou, kteří by přešli ke konkurenci.