Francouzská EDF zastavila obchodování se svými akciemi. Chce počkat na plán znárodnění

EDF, Belleville-sur-Loire, jaderná elektrárna

EDF, Belleville-sur-Loire, jaderná elektrárna Zdroj: reuters

Obchodování s akciemi francouzské energetické společnosti EDF je přerušeno. O pozastavení obchodování požádala firma, kterou chce převzít stát, píše agentura Reuters s odvoláním na zdroje z ministerstva financí. EDF chce obchodování obnovit až poté, co francouzská vláda vysvětlí, jak by měl proces znárodnění vypadat.

„Po oznámení premiéra a po výměně názorů s francouzským úřadem pro finanční trhy požádala společnost EDF SA o pozastavení obchodování se svými majetkovými cennými papíry až do odvolání,“ uvedla EDF. „Společnost nebude na toto téma dále komunikovat, dokud francouzský stát nezveřejní tiskovou zprávu,“ dodala firma.

Francouzská vláda, která už v EDF vlastní 84 procent, minulý týden oznámila, že společnost plně znárodní. Chce získat větší kontrolu nad reorganizací zadlužené skupiny v době, kdy se Evropa potýká s energetickou krizí. Dnes vláda sdělila, že další podrobnosti zveřejní nejpozději 19. července ráno.

Dva zdroje Reuters dříve uvedly, že vláda je za zisk plné kontroly nad energetickým gigantem připravena zaplatit více než osm miliard eur. Jeden zdroj Reuters sdělil, že náklady na nákup zbývajících 16 procent podílu, který francouzský stát ještě v EDF nevlastní, by se mohly přiblížit až deseti miliardám eur, pokud se do nich započítají nesplacené konvertibilní dluhopisy a prémie k aktuálním tržním cenám.