Gannett má nižší tržby i zisk, akcionářům ale vyjde vstříc

akcie, burzy

akcie, burzy Zdroj: freedigitalphotos.net

Americká mediální společnost Gannett, která je největším vydavatelem novin v USA, měla ve druhém čtvrtletí nižší tržby i zisk. Firmě se stále nedaří překonat potíže, s nimiž se kvůli propadu výnosy z reklamy potýká její vydavatelská součást. Podnik nicméně zdvojnásobí výplatu dividend, které vyplácí každé čtvrtletí, a obnoví také program odkupu svých akcií.

Celkové tržby ve druhém čtvrtletí dosáhly 1,33 miliardy dolarů (asi 23,1 miliardy korun), což je meziroční pokles zhruba o 2,2 procenta. Výsledek je ale v souladu s odhady analytiků v anketě agentury Thomson Reuters. Čistý zisk na akcii klesl na 62 centů, což je proti 73 centům před rokem pokles o 15 procent.

Zpětný odkup akcií bude v objemu jedné miliardy dolarů (zhruba 17,4 miliardy korun) a firma jej původně schválila už před pěti lety. V příštích 12 měsících hodlá Gannett odkoupit akcie za zhruba 100 milionů dolarů (asi 1,7 miliardy korun). Firmy své vlastní akcie vykupují převážně proto, aby jim pomohly zvýšit atraktivitu u investorů. Nižší počet akcií v oběhu totiž znamená vyšší zisk na jednu akcii.

Gannett dosud vyplácel každé čtvrtletí dividendu čtyři centy na akcii. Dividendový výnos se tak pohyboval kolem 1,2 procenta ročně. Při zvýšení dividendy na dvojnásobek by tak roční výnos teoreticky dosahoval 2,4 procenta, pokud by ovšem kurz akcií zůstal beze změn. Při jeho růstu výnos adekvátně klesá.

Akcie Gannettu na zprávu o zvýšení dividendy a obnově zpětného odkupu reagovaly silným růstem. Před začátkem obchodování na burze v New Yorku se jejich kurz zvýšil o více než čtyři procenta nad 14 dolarů.