Hollywoodským studiím se daří na akciových trzích

Mickey Mouse Walta Disneyho

Mickey Mouse Walta Disneyho

Ekonomický výkon jednotlivých filmových studií se projevil také na ceně akcií na amerických burzách NYSE a NASDAQ. Magazín Variety poukázal, že všechny hlavní showbyznysové akcie, tedy News Corp., Walt Disney, CBS, Viacom a Time Warner, rostly v prvním pololetí průměrně o patnáct procent, čímž výrazně překročily růst indexu S&P, jehož hodnota se zvýšila jen o šest procent.

Nejvýraznější akciový příběh prožila společnost Lions Gate, která v počátku roku pohltila konkurenční studio Summit Entertainment, čímž se dostala mezi největší americká filmová studia. Díky úspěchu Hunger Games i očekáváním spojeným s podzimní premiérou posledního dílu ságy Twilight poskočila cena akcií během prvního pololetí o 74,9 procenta. Výrazně se dařilo také akciím společností Comcast (přidaly 30,5 procenta) a General Electric (růst o 13,5 procenta), které společně vlastní studio NBCUniversal.

Snad ještě důležitější vývoj zaznamenaly cenné papíry Walt Disney. Ten se v první části roku musel vypořádat s rekordním propadákem John Carter: Mezi dvěma světy, ale v květnu do kin uvedl Avengers a od té chvíle akcie rostly. Za první pololetí si nakonec připsaly 26,6 procenta. Zároveň mnoho analytiků připouští, že Disneyho akcie budou v budoucnu jen růst. „Domnívám se, že jsme selhali i trh selhal, protože jsme neodhadli, jak moc Avengers změní pravidla filmového průmyslu,“ uvedl pro Variety David Bank z RBC Capital Markets. I další analytici si uvědomují, že Disney má v rukou dalšího Harryho Pottera, tedy silnou franšízu, z níž může vzejít spousta multimilionových filmů.

Vývoj akcií Lions GateVývoj akcií Lions Gate | E15

Trojice velkých studií, jimž se v prvním pololetí příliš nedařilo – Warner Bros., Paramount a 20th Century Fox – patří do velkých mediálních skupin a přímý vliv na cenu akcií proto jejich neúspěch neměl. Nejlépe dopadly akcie News Corp. vlastnící 20th Century Fox. Ta se oklepala po loňském skandálu Ruperta Murdocha a jeho bulvárního nedělníku News of the World a ceny akcií rostly téměř o 21,5 procenta.

Vývoj akcií Walt DisneyVývoj akcií Walt Disney | E15

Také Time Warner zaznamenal zvýšení hodnoty (téměř o šest procent), byť se studiu v prvním pololetí příliš nedařilo a růst zajišťují spíše velká očekávání s filmy druhé poloviny roku (Temný rytíř povstal a Hobit). Jedinou akcií, jejíž hodnota od ledna do konce června propadla, byl Viacom, vlastník druhého nejméně úspěšného studia roku Paramountu. Cena za akcii Viacomu se propadla o 3,7 procenta.