Honba za ziskem pohřbívá ikony včerejška. Boom kryptoměn dává zapomenout na technologické akcie

Kryptoměny v čele s bitcoinem vytlačují dosavadní burzovní vítěze

Kryptoměny v čele s bitcoinem vytlačují dosavadní burzovní vítěze Zdroj: DALL-E

Kryptoměny uzmuly technologickým akciím punc nezbytné investice. Během uplynulých čtyř týdnů si oba tržní segmenty prakticky vyměnily své růstové role. Postup technologických akcií se pohledem amerického indexu Nasdaq prakticky zastavil kolem osmého února. Od té doby se index až na občasné výkyvy prakticky nehýbe. Přesně totéž platí i pro technologické burzovní lídry sdružené ve skupině známé jako Magnificent 7. Právě na počátku druhého únorového týdne přitom odstartovala zatím nejvydatnější etapa kryptoměnového boomu. Jen od osmého února do současnosti vzrostla tržní kapitalizace kryptosvěta pod vedením bitcoinu podle statistik portálu Coinmarketcap z 1,7 na 2,7 bilionu dolarů, tedy o rovný bilion dolarů, anebo také o téměř 59 procent.

„Díky klesající inflaci je snižování úrokových sazeb centrálních bank v předních světových ekonomikách otázkou týdnů, maximálně měsíců. Přelévání peněz do rizikovějších aktiv, jako jsou kryptoměny, je tak v těchto časech obvyklým jevem,“ uvádí analytik investiční platformy Portu Marek Pokorný.

Technologické akcie a kryptoměny jsou přitom podle něj zčásti provázané, protože se jedná o rizikovější odvětví s vysokým potenciálem růstu. Kryptoměny jdou ovšem v riziku a právě i v potenciálním výnosu ještě podstatně dál. „Teoreticky tak může být boom kryptoměn určitou hrozbou pro technologické akcie,“ upozorňuje Pokorný. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!