Hotelový řetězec Hilton jde na burzu. Od úpisu akcií si slibuje 2,4 miliardy dolarů

Hotel Hilton v Praze

Hotel Hilton v Praze Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Společnost Hilton, která provozuje 4041 hotelů se 665 tisíci pokoji, se chce vrátit na burzu. Z veřejného trhu odešla v roce 2007. Akcie v rámci primárního úpisu bude nabízet v rozpětí 18 až 21 dolarů

Americká firma Hilton Worldwide, která provozuje hotelovou síť Hilton, získá z prodeje akcií v rámci veřejné primární emise až 2,37 miliardy dolarů (48 miliard korun). Společnost to sdělila v dokumentu pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy.

Hilton Wordwide plánuje vydat 112,8 milionu akcií. Orientační cenové rozpětí firma stanovila na 18 až 21 dolarů na akcii. Firma požádala SEC o vstup na burzu v září, tehdy ale počítala s výnosem jen 1,25 miliardy dolarů.

Majitelem společnosti je Blackstone Group, která Hilton Worldwide převzala v roce 2007 za 26,7 miliardy dolarů a stáhla její akcie z veřejného trhu. Před globální finanční krizí to byl jeden z největších případů odkupu společnosti fondem soukromého kapitálu za vypůjčené peníze.

Společnost Hilton v roce 1919 založil podnikatel Conrad Hilton. Mezi její značky patří síť hotelů Waldorf Astoria Hotels & Resorts, Conrad, Home2Suites nebo Hilton Garden Inn. Řetězec Hilton Worldwide má 4041 hotelů, rezortů a dalších realit s 665 667 pokoji v devíti desítkách zemí včetně Prahy.