Indické akcie porážejí konkurenci zemí BRIC

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Akciové trhy Akciový trh v Indii poráží své konkurenty ze zemí skupiny BRIC, tedy Brazílie, Ruska a Číny, rekordním rozdílem. Indický index S&P BSE Sensex překonal index MSCI BRIC rekordním rozdílem od začátku sběru dat v roce 1994.

S&P BSE Sensex od začátku roku do začátku tohoto týdne posílil pouze o 0,1 procenta. Ale i to stačí na místo premianta ve srovnání se ztrátami v rozmezí 11 až 16 procent, které ve stejném období vytvořil čínský index Hand Seng China Entreprises, ruský Micex a brazilský Bovespa.

Také čistý příliv kapitálu – tedy rozdíl mezi přílivem a odlivem peněz – do indické ekonomiky dosáhl za letošních prvních pět měsíců rekordu ve srovnání se stejným obdobím jakéhokoli roku. Do nejlidnatější světové demokracie přiteklo 15,3 miliardy dolarů čistého.

Jen za minulý týden nakoupili zahraniční investoři v Indii akcie za 221 milionů dolarů, vyplývá to z údajů agentury Bloomberg. Další údaje nasvědčují tomu, že je tam přesunuli z jiných rozvíjejících se trhů. Z těch totiž investoři ve stejném období stáhli pět miliard dolarů, nejvíce od globálního akciového výprodeje v srpnu 2011. Banka Morgan Stanley uvedla, že investoři v uvedeném období stáhli 1,5 miliardy dolarů z čínských akcií, 530 milionů dolarů z brazilských akcií a 360 milionů dolarů z ruských akcií.

„Já bych to přisuzoval spíše špatné výkonnosti čínských, brazilských a ruských akcií v posledním období než nadprůměrně dobré výkonnosti indických cenných papírů,“ uvedl pro Bloomberg Peter Eiston ze singapurské pobočky společnosti Aberdeen Asset Management. „Čína trpí vlastními úvěrovými problémy, Rusko nízkou cenou ropy a Brazílie vysokou inflací a stagnujícím hospodářstvím. Stojí za poznamenání, že v Indii inflace klesala,“ dodal Eiston.

Někteří analytici si myslí, že investory přilákalo oslabení měny. Indická rupie spadla na páru s dolarem na čtyřleté maximum, zahraniční investoři si tak za své dolary v Indii nakoupí více akcií.

Spotřebitelské ceny se v dubnu meziročně v Indii zvýšily o 4,89 procenta. Jde o téměř čtyřleté minimum. Centrální indická banka bude opět zasedat příští pondělí, aby přehodnotila svoji měnovou politiku. Na posledním zasedání ale snížila základní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 7,25 procenta.

Vývoj indexu S&P BSE SensexVývoj indexu S&P BSE Sensex