Internetový makléř Robinhood doplatil na rozhoupané trhy, propustí skoro čtvrtinu zaměstnanců

Před rokem šéf Robinhood Vlad Tenev oslavoval vstup firmy na burzu Nasdaq. Nyní se jí vede znatelně hůře

Před rokem šéf Robinhood Vlad Tenev oslavoval vstup firmy na burzu Nasdaq. Nyní se jí vede znatelně hůře Zdroj: Reuters

Internetová makléřská společnost Robinhood Markets zruší 780 pracovních míst, což představuje zhruba 23 procent celkové pracovní síly firmy. Propad kryptoměn a turbulentní situace na akciových trzích odrazují uživatele od obchodování na její aplikaci, vysvětluje krok firma.

Společnost také změní organizační strukturu, aby zajistila „větší nákladovou disciplínu,“ uvedl na blogu generální ředitel Vlad Tenev.

Firma již v dubnu snížila počet zaměstnanců o devět procent. Tehdy uvedla, že její růst způsobil duplicitu některých pracovních rolí a funkcí. Tenev nyní dodal, že tyto škrty byly nedostatečné.

Společnost Robinhood si oblíbili mladí investoři, kteří z domova obchodují s kryptoměnami a akciemi, v době pandemie nemoci covid-19. Pomohlo jí snadno použitelné rozhraní. V poslední době však její tržby prudce klesly, protože její zákaznickou základnu vyděsily rostoucí úrokové sazby a vysoká inflace a otřesy na finančních trzích. Firmě tak klesl průměrný měsíční počet uživatelů. V červnu měla 14 milionů aktivních uživatelů měsíčně, ve stejném období loni to bylo 21,3 milionu.

Společnost také oznámila, že ve druhém čtvrtletí snížila čistou ztrátu na 295 milionů dolarů z 502 milionů dolarů loni. Tržby jí klesly o 44 procent na 318 milionů dolarů.

Růst firmy za poslední rok prudce zpomalil z několika důvodů. Hlavním z nich je, že se jí nepodařilo zopakovat silný výkon z první poloviny roku 2021, kdy mánie kolem akcií GameStop a dalších firem či dogecoinu pomohla prudce zvýšit tržby. Firmu zasáhlo rovněž zmírnění pandemických omezení, což znamená, že případní zákazníci už nemusí trávit tolik času doma. A někteří pravidelní drobní investoři se z obchodování stáhli.

Akcie společnosti od loňského debutu na burze převážně klesají. Od počátku letošního roku se propadly téměř o polovinu. V úterý oslabily o 2,1 procenta na 9,23 dolarů.