Investiční mág Bill Gross svým tipům asi nevěří, na pádu Číny nevydělal

Investor sleduje vývoj na čínských burzách

Investor sleduje vývoj na čínských burzách Zdroj: ctk/AP

Investiční legenda Bill Gross, která před měsícem radila spekulovat na pokles čínských akciových trhů ještě před tím, než opravdu padly, na obchodu nakonec sama nevydělala. Akciový index burzy v Šen-čenu spadl o téměř 38 procent od doby, co ho Gross radil prodat takzvaně nakrátko, jenže sám to neudělal. Při takovém obchodu investor spekuluje na pokles ceny.

Gross, který loni opustil jím založenou investiční společnost Pimco a přešel do Janus Capital, však zkrátka nepřijde. Namísto krátkých prodejů čínských akcií napřímo šel podle svých slov proti americkému indexu S&P 500 a měnám rozvíjejících se zemí, které věřil, že budou pádem čínských akcií postiženy.

„Tyto obchody vyšly,“ uvedl pro Bloomberg TV. „Snažil jsem se držet toho, co umím a Čína není moji předností,“ uvedl pro Bloomberg.

Je to už letos podruhé, co Gross dal investorům tip k nezaplacení, ale sám z něho neprofitoval. V dubnu radil spekulovat na pokles německých dluhopisů. Nakonec odešel s prázdnou, i když cena německých dluhopisů následně opravdu poklesla. Později pro média uvedl, že tento obchod měl dobře načasován, ale neprovedl ho prý nejlépe. Respektive vůbec.

Čínské akcie zažily letos do začátku červnu neuvěřitelný růst. Jejich cena se za prvních pět měsíců roku zdvojnásobila. Stál za tím především příliv nových firem vstupujících na burzu a také rekordní počet nových investorů. Na počátku června se ale trh obrátil a akciové trhy přišly o více než třetinu svých hodnot. Čínská vláda se snažila zasáhnout a pád zastavit. „Pomohl“ až zákaz prodejů akcií velkými investory.

Vývoj index burzy v Šen-čenu od loňského října:Akciový index burzy v Šen-čenuAkciový index burzy v Šen-čenu|yahoo

Gross uvedl, že také prodal takzvané CDS kontrakty. Ty jsou jakousi pojistkou proti krachu dané země. V případě Číny tyto „pojistky“ podražily o 15 bazických bodů. „Prodávat akcie nakrátko, když je 60 až 70 procent čínského trhu zamrznutých se může vymstít. My jsme tak využily šanci spekulovat proti jiným trhům, které by byly čínskou krizí zasaženy,“ uvedl v rozhovoru na Bloomberg TV.

Přefouknutá bublina. Čínské akcie prudce vzrostly, americké jsou na rekordu