IPO ohodnotilo libereckou firmu Hardwario na čtvrt miliardy korun

Burzovní palác, sídlo pražské burzy

Burzovní palác, sídlo pražské burzy Zdroj: Erben Eduard/E15

Na trh Start pražské burzy míří liberecká firma Hardwario poté, co v primární veřejné nabídce (IPO) prodala investorů všechny nabízené akcie. Úpis vynesl společnosti, která podniká v oblasti průmyslového internetu věcí, bezmála 49 milionů korun.

Firmě se podařilo mezi investory umístit 2,87 milionu kusů akcií. Cenné papíry se prodaly na nižší hranici upisovacího pásma. To bylo stanovené na 17 až 25 korun. Ve veřejné nabídce bylo na prodej 20 procent firmy, přičemž hodnota společnosti po úpisu činí 243,9 milionu korun. Obchodování s novou emisí začne na trhu Start 24. října.

„Jsem neskutečně vděčný všem novým akcionářům, že důvěřují našim vizím a podpořili inovativní českou firmu, která se již dnes úspěšně prosazuje v zahraničí,“ okomentoval vstup na burzu ředitel a spoluzakladatel firmy Alan Fabik.

„Celé období přípravy IPO a přijímání objednávek akcií bylo nesmírně náročné. V rámci přípravného procesu jsme samozřejmě i nadále rozvíjeli naše produkty a realizovali prodeje. Zvýšená propagace okolo vstupu na burzu nám navíc přivedla řadu nových zákazníků,“ doplnil Pavel Hübner, technický ředitel a spoluzakladatel společnosti.

Zájem investorů byl vyšší, než činil počet nabízených kusů akcií, a tak musela být část pokynů krácena, tedy ne všichni investoři nakonec koupili tolik akcií, kolik chtěli. Mezi novými akcionáři je mnoho drobných investorů a několik fondů, včetně IPO fondu Národní rozvojové banky.

Získané peníze využije společnost Hardwario k posílení provozního cash-flow a obchodu, ale rovněž k posílení skladových zásob a vývoje vlastních produktů.

„Náš zájem o vstup na pražskou burzu jsme deklarovali již před třemi lety, kdy jsme dělali první crowdfundingové kolo na platformě Fundlift. Už tehdy jsme zmiňovali, že to je pro naši firmu další logický krok,“ řekl již dříve deníku E15 Fabik. Ten v minulosti působil mimo jiné ve společnosti Jablotron, které prodal svou předchozí firmu Jablonet.

Společnost Hardwario vznikla v roce 2016 jako privátní investice skupiny Jablotron a v roce 2017 jí odkoupili manažeři Jablotronu Fabik a Hübner. Oba společnost aktivně řídí a jsou nejvýznamnějšími akcionáři.

Mezi koncové uživatele produktů společnosti Hardwario patří v současnosti celá řada významných firem, včetně Škoda Auto, Lego, Asahi, ArcelorMittal, Siemens nebo Coca-Cola. Mezi technologické partnery pak patří operátoři mobilních sítí a společnost Microsoft. Firma má pobočky ve Velké Británii, Polsku a USA. Plánuje také otevřít pobočku v Austrálii, která obslouží stávající i nové partnery v oblasti Pacifiku a jihovýchodní Asie.

Podle zprávy pro investory management firmy předpokládá více než desetinásobný nárůst tržeb do roku 2026 na 229 milionů korun a zvýšení provozního zisku EBITDA na 55 milionů, což by znamenalo EBITDA marži okolo 24 procent.

Společnost Hardwario bude již třináctým titulem na trhu Start. Na ten vstoupila před pár týdny i společnost Bezvavlasy, která se zabývá online a velkoobchodním prodejem vlasové kosmetiky. V primární veřejné nabídce prodala investorům na přelomu srpna a září 230 tisíc akcií v celkové hodnotě 112,7 milionu korun.

V předchozích měsících na Startu prodali své akcie výrobce klik a kování M&T bývalého fotbalového reprezentanta Ivo Ulicha, slovenská metalurgická firma Gevorkyan a také gastronomická společnost Coloseum Holding – i když v jejím případě byl zájem investorů poměrně vlažný.

Vedle zmíněných firem pak v září využil trh Start pro navýšení svého kapitálu zpracovatel kůží Karo Leather. Investorům firma prodala akcie za 132 milionů korun.