Na pražskou burzu Start se chystá liberecká firma Hardwario. Řeší tím i nedostatek čipů

Spoluzakladatelé firmy Hardwario Alan Fabik (vlevo) a Pavel Hübner

Spoluzakladatelé firmy Hardwario Alan Fabik (vlevo) a Pavel Hübner Zdroj: Hardwario

Na pražské burze Start určené menším společnostem by se na podzim mělo začít obchodovat s dvanáctým titulem. Záměr upsat akcie oznámila liberecká firma Hardwario vyvíjející komunikační zařízení a služby pro průmyslový internet věcí (IoT). Udat chce až dvacet procent akcií výměnou za desítky milionů korun. Možné ohodnocení firma nekomentuje s ohledem na schvalování prospektu v České národní bance.

Firma chce kapitál využít na expanzi a z velké části také na řešení problémů s nedostatkem čipů a dalších komponent. „Dodací lhůty jsou dlouhé mnoho měsíců. Musíme nakupovat zásoby na sklad, což nás stojí hodně prostředků,“ popsal deníku E15 spoluzakladatel Pavel Hübner.

Hardwario nejdříve fungovalo pod značkou BigClown a vyvíjelo elektronické stavebnice pro kutily. Zhruba před šesti lety do startupu s deseti miliony korun vstoupil Jablotron Dalibora Dědka, který budoval sekci Projects podporující nové projekty. Od záměru však odstoupil. Původní zakladatelé BigClowna Alan Fabik, Pavel Hübner a Tomáš Morava odkoupili podíly, startup přejmenovali na Hardwario a změnili směr.

V Liberci kromě stavebnice vzniká hardwarová průmyslová brána pro internet věcí, která například v továrnách umožňuje různým strojům bezdrátově komunikovat. Toho lze využít pro vzdálené odečty energií, monitoring výroby, chytrá města či zemědělství. Hardwario k tomu provozuje i cloudovou službu. Mezi zákazníky patří společnosti Škoda Auto, Lego, Asahi, ArcelorMittal, Siemens nebo Coca-Cola.

Od internetu věcí se v předchozích letech čekal rychlý nástup, přijetí na trhu ale bylo vlažnější. České Radiokomunikace, které provozují celostátní IoT síť na technologii LoRa, například mluví o dvou- až tříletém zpoždění oproti původním představám. „Příjem z internetu věcí už pro nás není zanedbatelný, jde o vyšší desítky milionů korun ročně. Registrujeme poptávky s desítkami tisíc senzorů,“ uvedl výkonný ředitel Radiokomunikací Miloš Mastník.

Na trhu také nastaly korekce. Francouzská společnost Sigfox letos požádala o ochranu před věřiteli a téměř „za odvoz“ ji získal singapurský kupec UnaBiz. Na technologii Sigfoxu v Česku a na Slovensku provozuje IoT síť firma SimpleCell, kterou spoluvlastní Radovan Vávra. SimpleCell, která podle informací deníku E15 na Slovensku kvůli nedostatku zakázek vypnula některé vysílače, každoročně vykazuje ztrátu kolem třiceti milionů.

Zejména v průmyslu už se však internet věcí dal do pohybu. Hardwario mělo loni a předloni tržby 21 milionů korun a letos to má být o desítky procent více. Firma budovala partnerskou síť, do níž zapojila i společnost Microsoft, aby  mohla dále expandovat. Pomůže jí také skutečnost, že začne platit legislativa vyžadující dálkové odečty energií.

„Obor průmyslového internetu věci poroste a my s ním. Slibným předpokladem jsou poptávky a naše rozjeté pilotní projekty s globálními firmami,“ uvedl Lukáš Fabik z Hardwaria.

Liberecký startup v minulosti uspěl na Fundliftu, kde mu 265 individuálních investorů poskytlo osm milionů korun. Podíly byly v květnu převedeny na akcie či splaceny. Dalším investorem Hardwaria je firma FS Assets patřící Jednotě bratrské. Letos v únoru Hardwario získalo investora v podobě české vývojářské firmy eMan, která za řádově miliony získala podíl jedenáct procent.

Na burze Start se obchoduje s několika technologickými tituly. Výrobci dronů Primoco UAV od úpisu vzrostla hodnota akcií o dvacet procent, vývojáři eMan přidali přes padesát procent, výrobce mobilního příslušenství Fixed Zone zaznamenal propad přes dvacet procent a online lékárna Pilulka.cz dosud vyrostla o více než sto procent.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub