Írán brzy omezí export ropy do některých zemí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jimwmurphy, Wikimedia

Írán v brzké době omezí vývoz ropy do "některých zemí". Sdělil to dnes íránský ministr ropného průmyslu Rostam Kásemí. Teherán minulý týden pohrozil okamžitým zastavením dodávek do zemí Evropské unie odvetou za to, že země EU schválily s platností od července embargo na íránskou ropu.

„Brzy omezíme export ropy do některých zemí,“ citovala ministra Kásemího oficiální íránská tisková agentura IRNA.

V pondělí Evropská unie rozhodla, že od července, po naplnění dosavadních kontraktů, zakáže dovoz íránské ropy. V pátek se objevila zpráva, že íránský parlament bude dnes hlasovat o zastavení vývozu ropy do zemí Evropské unie. Mluvčí parlamentního energetického výboru však dnes řekl, že íránský parlament zatím o takovém zákonu jednat nebude a že návrh zákona by mohl být vypracován ve středu.

Náměstek íránského ministra ropného průmyslu dnes odhadl, že ceny ropy by mohly kvůli embargu EU na dovoz íránské ropy vzrůst na 120 až 150 dolarů za barel, Nyní se barel severomořské ropy pohybuje mírně nad 110 dolary.

Ropa vyvážená do Evropy tvořila v loňském prvním pololetí 18 procent íránského exportu. EU tak je po Číně jejím druhým největším odběratelem. Teherán tvrdí, že unijní zákaz dovozu nepoškodí Írán, ale jen Evropu samotnou.

Západ uvaluje na Írán kvůli jeho neochotě ukončit jaderný program zpřísněné sankce, zatímco Teherán hraje stále více ropnou kartou. V případě uplatnění zpřísněných sankcí Teherán varuje před uzavřením Hormuzského průlivu, který je branou do Perského zálivu a přepravuje se jím 40 procent světové ropy.