Jan Kovalovský: Spouštíme revolučně jednoduché investování pro každého

Zdroj: Patria Finance

Ještě letos Patria Finance přivede do Česka uživatelsky velice jednoduché a přitom technologicky jedinečné robotické investování pod značkou Indigo. Služba nabídne investici postavenou plně na míru vlastním cílům, a to už od 100 korun měsíčně. Řídí ji jedinečný algoritmus a dohlížejí na ni zkušení analytici, představuje investiční novinku obchodní ředitel Patria Finance Jan Kovalovský.

E15: O čem Indigo je?

Robotické investice pod značkou Indigo chceme spustit nejpozději do Vánoc. Nejprve web, později mobilní aplikaci. Věříme, že stávajícím i řadě nových klientů otevřeme cestu ke srozumitelnému, pravidelnému investování s využitím burzovně obchodovaných fondů - takzvaných ETF. Už za stokorunu měsíčně dokáže Indigo každému na míru nastavit investici do akcií i dluhopisů, na kterou by jinde neměl šanci dosáhnout z pohledu investované částky i poplatků.

Loni jsme jako první v Česku spustili „předvoj“ k Indigu v podobě pravidelných investic skrze ETF, které si můžete nastavit přes internet nebo mobilní aplikaci. Technologie Indiga jde mnohem dál. Propojili jsme investiční zkušenosti, znalosti odborníků ve skupině KBC i na Katolické univerzitě v Lovani a nejnovější technologie. Výsledek vám předkládáme v normálním jazyce a s minimem otravných formalit. Růst českého „robo“ trhu je předpovídán na desítky až stovky procent ročně a my chceme jednoznačně kráčet v jeho čele.

E15: Jak s Indigem začít?

Jednoduše i zábavně. Už při registraci dokáže Indigo například většinu potřebných údajů načíst ze dvou vašich dokladů. Peníze lze dodat třeba z platební karty, což zatím v Česku není samozřejmostí. Od vás chceme slyšet de facto jen vaše přání a investiční cíle. Pak již investici řídí a hlídá Indigo.

E15: Jak tedy investice s Indigem probíhají?

S Indigem investujete do ETF. Algoritmus nejprve sám najde optimální mix dle vašich cílů, minimalizuje rizika a pak vaši investici i vývoj na trzích neustále hlídá. Indigo umí samo zakročit, investici přeskupit a třeba i nechat v hotovosti, aby vás chránilo před růstem rizika. Výsledkem, ověřeným našimi testy, je relativně hladký vývoj investice bez skoků typických třeba u akcií. A pokud přece jen máte obavy svěřit peníze nějakému stroji, mohu vás ubezpečit, že nad jeho fungováním bdí tým zkušených analytiků Patrie, kteří jej mohou v případě potřeby usměrnit.

E15: Koho chcete Indigem oslovit?

Indigo zhodnotí už stovku měsíčně, kterou dokáže odložit téměř každý. Je velmi dobré pro vaše začátky s investováním, ale i pro zkušenější může být zajímavým doplňkem investice. Míříme i na ty, kdo tvrdí, že nemají vůbec čas sledovat dění na trzích a následně realizovat své vlastní obchodní strategie.

E15: Web, následně mobilní aplikace. Jaké máte plány dalšího rozvoje Indiga?

Po webu v první řadě spustíme mobilní verzi Indiga. Další fází by už v prvním roce mohly být takzvané mikroinvestice. Krása věci tkví v tom, že třeba účet za kávu zaoukrouhlíte na 40 z 36 korun a ono „dýško“ vložíte do Indiga. Takto můžete přirozeně, jednoduše a pravidelně investovat. Sami zboříte často opakovaný mýtus, že na investice nejste dost bohatí.

Jan Kovalovský

Patria Finance

V Patrii působí v různých pozicích od roku 2008. Nejprve 6 let jako makléř Patria Finance, posléze tři roky jak manažer produktu Patria Forex. Od roku 2016 byl Honza vedoucím on-line prodeje a klientského servisu, od loňského srpna je obchodním ředitelem Patria Finance. Před nástupem do Patrie působil 10 let jako profesionální triatlet, ještě předtím jako manažer AC Start Karlovy Vary.