Japan Post jde na burzu, půjde o největší privatizaci za 30 let

Japonská pošta

Japonská pošta Zdroj: Profimedia.cz

Japonská státní poštovní a finanční skupina Japan Post vstoupí na tokijskou burzu, a uskuteční tak největší privatizaci v zemi za poslední tři desetiletí. Prodej menšinových podílů akcií mateřské společnosti Japan Post Holdings a jejích dvou dcer - banky Japan Post Bank a pojišťovny Japan Post Insurance - se plánuje na 4. listopadu a vynést má celkem 1,4 bilionu jenů (kolem 280 miliard korun).

Uvedení tří firem skupiny Japan Post na akciový trh je klíčovým pilířem úsilí premiéra Šinzóa Abeho o odblokování rozsáhlých úspor japonských domácností pro investice do akcií, které by měly posílit burzu. U Japan Post ukládají miliony domácností své úspory na nízkoúročené vklady a vláda tyto levné finance využívá k financování nejvyššího státního dluhu na světě.

Emisní cena akcií Japan Post Bank byla dnes určena na 1450 jenů, což je na horní hranici stanoveného orientačního rozpětí. Celou banku to oceňuje na 6,5 bilionu jenů. Na horním okraji rozpětí je i emisní cena Japan Post Insurance, jejíž celková hodnota tím dosáhne 1,3 bilionu jenů. Japan Post Holdings stanoví svou emisní cenu 26. října, uvedla firma podle agentury Reuters.