Jaroslav Krejčí: Jak investovat do hudby? Akcie fondu z londýnské burzy porážejí Spotify

Spotify

Spotify Zdroj: profimedia.cz

Streaming hudby, včetně songů Lady Gaga je velkým trendem posledních let. Investorům do akcií firmy Spotify však zatím příliš radosti nepřinesl.
2
Fotogalerie

V posledních letech prudce roste popularita poslechu hudby prostřednictvím streamingových platforem. Hlavním symbolem tohoto trendu se stala zejména švédská společnost Spotify, která v těchto dnech slaví čtyři roky od uvedení akcií na newyorskou burzu. Z investorského hlediska to však zatím až takový hit nebyl. Existují však zajímavé investiční alternativy, například fond investující do katalogů nahrávek populárních interpretů.

Když se před čtyřmi lety, na začátku dubna 2018, začalo s akciemi Spotify obchodovat na newyorské burze, byl závěrečný kurz 149 dolarů. Firmu, v jejímž čele stojí spoluzakladatel Daniel Ek, to tehdy ohodnotilo na 26,5 miliardy dolarů. V přepočtu dnešním kurzem přibližně 580 miliard korun.

Pokud byste však tehdy nakoupili a drželi akcie do uplynulého týdne, zhodnocení by bylo zanedbatelné. A to i přesto že počet platících uživatelů se od konce roku 2017 do konce roku 2021 zvýšil ze 71 na 180 milionů.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Kurz akcií k závěru pátečního obchodování byl 153,70 dolaru. Nárůst během čtyř let o pouhá tři procenta. Pro porovnání, hlavní americký burzovní index S&P 500 za stejné období vzrostl (bez započtení dividend) o 72 procent. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!