Jen je na rekordní úrovni

ilustrační foto

ilustrační foto

Investoři zneklidnění výhledem na summit, který by měl „vyřešit problémy“ eurozóny, raději nalili své peníze do japonského jenu. Ten od léta funguje – společně se švýcarským frankem – jako bezpečný přístav a investoři jeho hodnotu vztaženou k dolaru vyhnali na nejvyšší úroveň od druhé světové války.

Podle Lee Hardmana z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ táhnou posilování japonské měny rovněž spekulace o dalším slábnutí ekonomiky Spojených států a nastartování dalšího kola kvantitativního uvolňování. Podle spekulací trhu bude americká centrální banka Fed o další vlně tištění peněz diskutovat první dva listopadové dny.

Americký dolar v letošním roce oslabil o 3,3 procenta, zatímco japonská měna posílila o 4,2 procenta.
Japonské centrální bance se silný jen nelíbí, na dnešním jednání bude zvažovat intervenci v podobě dalšího kola výkupu aktiv, jak agentuře Reuters sdělil nejmenovaný zdroj z banky.

Silný jen poškozuje exportéry, na kurz si v kvartálních výsledcích stěžovaly například japonské společnosti Canon, Fujitsu nebo Nissan. Země vycházejícího slunce se navíc ještě ne zcela zotavilo po ničivém zemětřesení a tsunami.

Posilování jenu během čtyřiceti letPosilování jenu během čtyřiceti let | bloomberg