Jen po intervenci japonské vlády oslabil o pět procent

ilustrační foto

ilustrační foto

Japonská vláda spustila další kolo intervencí na měnovém trhu. Podle odhadů včera utratila mezi pěti a šesti biliony jenů (1,13 – 1,36 bilionu korun), aby zastavila rychlé posilování japonské měny, které ohrožovalo křehkou ekonomiku země a její velký exportní sektor.

Tamní ministr financí Džun Azumi se k intervenci vyjádřil takto: „Bez ohledu na to, co si trh myslí, budu dále intervenovat, dokud nebudu spokojený“. „Již několikrát jsem řekl, že podnikneme rázné kroky proti spekulativním sázkám na trhu, ale bohužel jsme opět byli svědky jednostranného spekulativního pohybu, který vůbec nereflektuje skutečný stav hospodářství naší země,“ řekl Azumi na tiskové konferenci pouhých 20 minut po začátku intervence, která spočívala v prodeji jenu a nákupu dolarů.

Azumi uvedl, že Japonsko jednalo samo, a odmítl být konkrétnější ohledně vynaložených prostředků. Brokery odhadovaných pět až šest bilionů jenů by však znamenalo rekordní částku vynaloženou na oslabení jenu během jediného dne. „Spustili jsme intervenci na měnovém trhu, abychom zabránili naplnění nejhorších možných scénářů pro japonskou ekonomiku,“ uvedl v japonském parlamentu premiér Jošihiko Noda.

V noci z neděle na pondělí jen posílil na rekordní úroveň od druhé světové války 75,31 jenu za dolaru. Po zásahu japonské centrální banky jen oslabil o pět procent z hladiny 75,65 až na 79,55 jenu za dolar. „Bank of Japan mohla intervenovat již před několika týdny, ale díky nervozitě na trzích spolu s vysokou averzí k riziku chtělo Japonsko počkat na výsledek summitu EU,“ myslí si Ondřej Hartman ze společnosti FXStreet.cz.

Investoři nyní spekulují, že japonská vláda a centrální banka sáhne ke stejnému přístupu, s jakým před pár měsíci přišla zavedla švýcarská centrální banka. Ta rázně zakročila proti sílícímu kurzu franku, který již atakoval paritu s eurem. Banka pak masivně intervenovala a oznámila, že bude „za jakoukoliv cenu“ bránit kurz 1,20 franku za euro. Od té doby se frank drží blízko této hladiny. Japonská centrální banka se nikdy nevyjádřila, jaký kurz jenu je pro ně ještě přijatelný, který by za každou cenu bránila.