Kakao nad Nvidii. Čokoládové gró dalo vydělat 260 procent, investory může zruinovat

Kakao vyneslo investorům jen za poslední rok násobky jejich vkladu.

Kakao vyneslo investorům jen za poslední rok násobky jejich vkladu. Zdroj: Shutterstock

Akcie technologické Nvidie se možná díky svému více než osmdesátiprocentnímu letošnímu růstu staly kultem, ještě podstatně zajímavější investiční příběh se ale dal paradoxně najít v hrnku s kakaem. Nejrychleji zdražující komodita světa dala investorům jen od ledna vydělat téměř dvouapůlnásobek vkladu, a za poslední rok pak dokonce takřka 260 procent. Cenový boom je výsledkem souběhu unikátních tržních hrozeb v kombinaci s poptávkovým šílenstvím mistrů čokolády. Ti se totiž obávají, že do svých cukrovinek nezískají dostatek klíčové výrobní suroviny, a raději nakupují kakao v předstihu. A to doslova za každou cenu. 

„Nyní probíhá v západní Africe sklizeň, která je ale ještě nižší než předchozí, a existuje tedy reálný předpoklad, že ceny kakaa vystřelí ještě výše,“ zdůrazňuje expert společnosti Purple Trading Jaroslav Tupý.

Právě na počátku dubna si ceny kakaa sáhly na svůj nový historický rekord, klíčová ingredience čokolády je zároveň nejdražší za posledních 44 let. Kdo přitom investoval do kakaa na úpatí růstového trendu na podzim roku 2022, má konto čtyřnásobně větší. „Fundamenty budou letos a velmi pravděpodobně i příští rok velmi příznivé pro cenu, jelikož produkční výpadek nelze tak snadno nahradit,“ soudí expert společnosti Finlord Boris Tomčiak. 

Ceny kakaa v posledních týdnech stouply kvůli globálnímu nedostatku dodávek, což podle expertů vyústilo v panické nákupy výrobců čokoládových cukrovinek, jež cenový boom dále posílily. V Evropě navíc zesílily obavy, že chystaná regulace Evropské unie, jejímž cílem má být zamezení maloobchodního prodeje produktů, které ničí lesy, ještě více ztíží zajištění dodávek pro přední evropské výrobce čokolády. „Situaci pěstitelů zhoršují i rostoucí ceny hnojiv a škůdci, kteří si v posledních letech zamilovali právě kakao,“ uvádí komoditní stratég Saxo Bank Ole Hansen.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!