Karo Leather se daří, akcie přinesly zhodnocení přes 300 procent

Od vstupu na pražskou burzu narostl kurz akcií zpracovatele kůží Karo Leather během čtyř let o více než 300 procent.

Od vstupu na pražskou burzu narostl kurz akcií zpracovatele kůží Karo Leather během čtyř let o více než 300 procent. Zdroj: e15 / grafika

Kdo v říjnu 2019 koupil v primární veřejné nabídce akcie zpracovatele kůží Karo Leather, rozhodně neudělal chybu. Zatímco upisovací cena byla tehdy čtyřicet korun za kus, v závěru minulého týdne se cenné papíry obchodovaly na trhu Start pražské burzy za více než 160 korun. Firma navyšuje produkci, brzy zahájí provoz nového moderního výrobního závodu a daří se jí zvyšovat také tržby, jak ukazují právě zveřejněná čísla za tři čtvrtletí letošního roku.

Tržby společnosti dosáhly za prvních devět měsíců 244,2 milionu korun. Tím o víc než padesát milionů korun překonala výsledek za celý loňský rok. Karo Leather se také chystá poprvé ve své historii překročit milník jednoho milionu metrů čtverečních vyrobených a prodaných kůží za rok. A nejspíš se jí to také povede, zatím jich letos prodala 805 tisíc metrů čtverečních.

Plán na velký skok

Od roku 2024 si firma slibuje další posun, spojený hlavně s rozšířením výrobních programů do druhého závodu v Brtnici u Jihlavy. „Letos je pro nás milníkem prodej milionu metrů čtverečních kůží, v příštím roce ale to bude útok na zisk EBITDA ve výši 100 milionů korun,“ tvrdí finanční ředitel Jakub Hemerka. 

Právě provozní výsledek firmy EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů, za devět měsíců přitom firma aktuálně neuvedla. V prezentaci pro Start Day na pražské burze ale nedávno investorům a analytikům sdělila, že za celý rok by EBITDA měla činit 27 milionů korun. V loňském roce dosáhly tržby částky 191 milionů korun a provozní zisk EBITDA činil 23 milionů, o rok dříve 145 milionů a EBITDA necelých 18 milionů.

Na základě jakých ukazatelů se tedy Karo Leather cítí na takový obrovský skok? Podle Hemerky v současnosti registrují velký zájem ze stran nových odběratelů, ať už výrobců nábytku, nebo obuvnických firem. Nedávno také zahájili spolupráci se zlínskou obuvnickou společností Vasky a jednají i s Prabosem ze Slavičína. „V regionu jsme jedinou výrobou svého druhu, a nejen to nám nyní přináší nové zákazníky,“ dodává další argument Hemerka.

Kůže třídí umělá inteligence

Už v polovině tohoto měsíce Karo Leather zahájí zkušební provoz v novém výrobním závodě v Brtnici. Dosud vyráběla jen v nedalekém Boršově. Chloubou nové továrny bude automatický třídič kůží, který využívá software na bázi umělé inteligence. Stroj zvládne sám třídit zpracovávané kůže podle stovek různých parametrů. Zástupci firmy hovoří o tom, že takto zapojená AI technologie je v rámci oboru světově unikátní.

Nejen kvůli investicím do rozšíření a modernizace výroby si firma loni šla na burzu pro nový kapitál. Na trhu Start prodala nové akcie v hodnotě 132 milionů korun, přičemž veřejné nabídky se zúčastnil i investiční fond státní Národní rozvojové banky.

Většinový, 79procentní akciový podíl ve skupině, která původně s kůží jen obchodovala a v roce 2015 zahájila i vlastní výrobu, drží tři největší akcionáři: zakladatel a generální ředitel Pavel Klvaňa, finanční ředitel Jakub Hemerka a investiční fond Czegg Ventures z finanční skupiny Starteepo finančníka Františka Bostla. Dalších 21 procent akcií připadá na drobné investory, podílové a penzijní fondy.

Do budoucna by firma chtěla přesunout své akcie ze Startu na jeden z regulovaných trhů pražské burzy. Kvůli tomu plánuje přechod na mezinárodní účetní standardy IFRS a také změnu účetní měny z české koruny na euro.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějších investic