Kaučuk bude nejlevnější od roku 2004, vydělají na tom výrobci pneumatik

zvýšená cena kaučuku prodraží pneumatiky – jistě i závodní

zvýšená cena kaučuku prodraží pneumatiky – jistě i závodní

Kaučukové plantáže v Indonésii a Pobřeží slonoviny letos očekávají velkou nadúrodu. Cenu suroviny na výrobu pneumatik a dalšího zboží, která od rekordu v únoru 2011 neustále klesá, by to mělo dále srazit. Uvedla to agentura Bloomberg, podle níž na tom vydělají hlavně výrobci pneumatik.

Z průzkumu agentury mezi obchodníky s kaučukem vyplývá, že letos bude na trhu 413 tisíc tun suroviny navíc. To je největší přebytek od roku 2004. Loni naopak 87 tisíc tun chybělo, což vyhnalo cenu až ke zmíněnému rekordu tokijské komoditní burzy 549,9 jenu za kilogram kaučuku. Nyní je cena méně než poloviční, pohybuje se okolo 256 dolarů.

Podle analytiků bude pokles pokračovat a cena by se měla dostat až na 240 jenu za kilogram. Za propadem ceny je především nižší poptávka v Číně, která se letos rozhodla obětovat část ekonomického růstu, aby zpomalila inflaci. Například trh s automobily tak během prvních 11 měsíců loňského roku rostl o 2,6 procenta, zatímco v roce 2010 to bylo 32 procent.

Poptávku po pneumatikách pak zpomalily i březnové zemětřesení a tsunami v Japonsku a nedávné povodně v Thajsku, které na čas zastavily místní výrobu automobilů.

Analýza banky Goldman Sachs uvádí, že produkce kaučuku letos vzroste o sedm procent a dosáhne 11,8 milionu tun. Poptávka ale stoupne jen o tři procenta na 11,4 milionu tun.

Přírodní kaučuk navíc čelí konkurenci své syntetické podoby. Podle dat společnosti ICIS spadla jeho cena od září do listopadu o 38 procent na 2,75 dolaru za kilogram. To je asi 211 jenů a syntetický materiál vyráběný z ropy se tak stal levnější alternativou svého přírodního vzoru.

Z nízkých cen kaučuku budou těžit především výrobci pneumatik. Bridgestone, jejich největší výrobce na světě, letos podle analytiků Bloombergu vydělá 160 miliard jenů. To je o 35 procent více než letos. Zisk světové dvojky Michaelin klesne o 3,9 procenta na 1,29 miliardy eur, stále to ale bude historicky druhý nejlepší výsledek této firmy.