Klientům padlého brokera Alpari zbývá víra, doplatili na kurz franku

Švýcarský frank

Švýcarský frank Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: davidpc_ via Flickr

Insolvenčního správce padlého forexového obchodníka Alpari UK čekají ve čtvrtek náročná jednání s bývalými klienty. Nejtvrdší diskuze povede se zhruba tisícovkou klientů, kteří v době pádu brokera sázeli na růst švýcarského franku.

Společnost Alpari UK, která působila také na českém trhu, je jen jednou z několika obětí překvapivého lednového kroku Švýcarské centrální banky (SNB). Ta nečekaně oznámila, že přestává bránit kurz 1,2 franku za euro. To poslalo frank směrem vzhůru a firmu Alpari UK do propadliště dějin. Brokeři jsou totiž odpovědní za ztráty svých klientů, pokud manko přesáhne klientův zůstatek na účtu. To se v lednu v případě skokového posílení franku stalo ve velkém a následkem byl krach hned několika brokerů. Mezi padlými byly i Global Brokers NZ či FXCM. Druhý uvedený obchodník byl zachráněn 300 miliony dolarů od firmy Leucadia.

Jako insolvenční správce v případě Alpari působí společnost KPMG. Ta již zřídila webovou stránku, kde se mohou bývalí klienti přihlásit o peníze, a 83 tisíc tak již učinilo. Ti, kteří měli na svých obchodních účtech peníze a žádné otevřené obchody, by se ke svým penězům měli dostat bez větších problémů. Ve výrazně komplikovanější situaci jsou ti z klientů, kteří měli otevřené obchody se sázkou na růst či pokles švýcarského franku. Těch je přes tisíc.

Vysoké ztráty i zisky

Extrémní výkyvy hodnoty franku, který během minut posílil o 30 procent a pak zase oslabil, způsobily klientům Alpari vysoké ztráty i zisky. „Klientům byly obchody uzavřeny na různých kurzech,“ citovala britská média zdroj blízký vyjednávání. Nejtěžší bude se domluvit na jednotném kurzu pro vypořádání. „Nebude možné potěšit každého. Pokusíme se přijít s něčím přijatelným a férovým,“ dodal zdroj.

KPMG se minulý měsíc povedlo za několik milionů dolarů prodat duševní vlastnictví Alpari UK včetně jména firmě IP Holdings, což je firma napojená na původní ruské zakladatele Alpari.