Komodity čeká cenově slabý rok

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: SoulRiser via Flickr (CC BY 2.0)

Největší obchodník s komoditami Glencore očekává, že letošek nebude nakloněn růstu cen komodit. Nabídka železné rudy, ropy i potravin bude podle všeho převyšovat poptávku. Generální ředitel Glencoru Ivan Glasenberg uvedl, že hospodářský růst – tradiční tahoun cen komodit – zůstává za očekáváním.

Akcionářům Glencore se však zle nepovede. Těm obchodník při stávajícím vývoji trhu věstí tučné zisky. Obchodníkům s komoditami svědčí právě rozkolísané trhy, na kterých mohou více vydělat.

Podle Glasenberga se nyní zotavuje především obchodování s ropou, kam se po letech stability, klesajících marží a padajících zisků vrátila volatilita. Velcí obchodníci s ropou jako Glencore, Gunvor, Mercuria, Trafigura či Vitol mají nejlepší tržní podmínky od roku 2008. „Ropa by nám mohla letos všem vytřít zrak,“ poznamenal při prezentaci loňských hospodářských výsledků Glasenberg. Firma, ve které sám vlastní přes osm procent, loni vydělala 4,29 miliardy dolarů, o sedm procent méně než před rokem.

Pád cen ropy

Pokles ceny ropy od loňského června o 50 procent a nedávný nárůst obchodníkům nechal slušně vydělat díky nákupu ropy a jejímu prodeji za vyšší budoucí ceny.

Nízká poptávka po surovinách již nutí některé těžaře k úsporám, omezení investic a těžby. To je případ firem BHP Billiton a Rio Tinto. Glencore, který sám nerosty těží, také snížil pro letošek investice o 40 procent do ropných a uhelných projektů.

Index cen jídla, který sestavuje Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) při OSN, v lednu spadl na čtyřletá minima. Od vrcholu v roce 2011 tak oslabil již o 24 procent. Podle analytiků by letošek mohl být rokem povedených sklizní v Jižní Americe a ceny potravin tak nadále zůstanou nízké a pod tlakem.