Konec růžového snu. Burzovní bubliny praskají všechny naráz, spása má zelenou barvu

Závěr prázdnin připravil burziánům scénář totálního zmaru. Ruku v ruce v posledních dvou týdnech padají ceny rizikových aktiv i tradičních bezpečných přístavů.

Závěr prázdnin připravil burziánům scénář totálního zmaru. Ruku v ruce v posledních dvou týdnech padají ceny rizikových aktiv i tradičních bezpečných přístavů. Zdroj: reuters

Závěr prázdnin připravil burziánům scénář totálního zmaru. V posledních dvou týdnech padají ruku v ruce ceny rizikových aktiv i tradičních bezpečných přístavů. O více než pět procent tak například od poloviny srpna shodně přišli jak investoři do globálních akcií, tak do zlata. S obdobným osudem se setkal trh kryptoměn stejně jako kvalitní dluhopisy vyspělých států světa. Obrázek univerzální zkázy, kde nepomáhá ani obligátní diverzifikace, odpovídá totální změně pohledu trhu na způsob, a hlavně na razanci terapie zdivočelé inflace. 

„Od poloviny srpna se vrátila hrozba růstu úroků, ke které přispěly svou jestřábí rétorikou centrální banky včetně projevu šéfa Fedu Jerome Powella v Jackson Hole. Na trzích dochází ke korekci předchozích až příliš optimistických očekávání na snižování úrokových sazeb v příštím roce,“ říká předseda Asociace pro kapitálový trh Martin Řezáč.

Boj s inflací trhy vyhodnotily jako náročnější a ekonomicky bolestivější než dříve. „Vzhledem k tomu jsou namístě i větší obavy z recese a celý mix je pak nepříznivý jak pro dluhopisy, tak pro akcie či další riziková aktiva,“ říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk. 

Nejdražší obrazy vydražené v Česku

Video placeholde
Nejdražší obrazy vydražené v Česku • Videohub

Výsledkem je souběžný propad napříč typy aktiv. Akcie v americkém indexu S&P 500 tak za pouhé dva týdny zlevnily v průměru o téměř sedm a půl procenta, bitcoin jako symbol kryptoměnového trhu se propadl o osmnáct procent.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!