Konec slabého rublu? Ruská měna si letos vede nejlépe ze všech

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ruský rubl pokračoval v pondělním růstu, ke kterému přispěly vyšší ceny ropy. Euro tak vůči rublu poprvé od loňského listopadu kleslo pod 60 rublů za euro a dolar poprvé od konce loňského roku sestoupil pod 55 rublů za dolar. Ruská měna si celkově v prvním čtvrtletí tohoto roku vedla dokonce nejlépe ze všech, píše agentura Bloomberg. Předchozí rok přitom rubl zakončil druhým nejhorším výkonem na světě – hned po ukrajinské hřivně.

Světové ceny ropy v pondělí stouply o zhruba šest procent. “Nárůst cen ropy rozhodně poskytl podporu ruskému devizovému trhu,“ uvedli analytici ze společnosti VTB Capital.

Ruská měna se v loňském roce spolu s ruskou ekonomikou dostala pod značný tlak v důsledku ukrajinské krize a klesajících cen ropy. Rubl se loni vůči dolaru propadl zhruba o 41 procent, vůči euru jeho kurz klesl asi o 34 procent. V prosinci rubl podle některých údajů poprvé v historii prolomil hranici 80 rublů za dolar a 100 rublů za euro.

Propad rublu vedl k prudkému nárůstu inflace. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Rusku se v březnu vyšplhalo na 13leté maximum 16,9 procenta.

Guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová nicméně uvedla, že očekává rychlý pokles inflace. Dodala, že faktory, které tlačily ruskou měnu dolů, již pominuly. Ruský bankovní sektor je nyní podle Nabiullinové dostatečně silný k překonání finančních problémů.

V prvním čtvrtletí letošního roku navíc rubl svou vzrůstající hodnotou překonal nejenom předpovědi analytiků, ale i všechny ostatní měny, podotýká agentura Bloomberg.