Konopné akcie zcela vyhořely, investorům zbyl po roce zlomek sázky

Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli

Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli Zdroj: Reuters

Trh s konopnými akciemi se v posledním roce prakticky zhroutil. Akciový index S&P/MX International Cannabis Index mapující firmy z branže producentů lékařského konopí od počátku loňského března propadl o více než 70 procent.  

Obdobný Marijuana index sdružující více než čtyři desítky akcií z oboru propadl za stejné období dokonce o bezmála 80 procent. Propad indexů byl přitom během roku setrvalý, letošní epidemie koronaviru za nimi jen udělala pro investory symbolickou a bolestivou tečku.

„Odvětví kolem obchodu s marihuanou má značné problémy s generováním volné hotovosti, a tak rostou rizika spojená s refinancováním růstu a provozu,“ uvádí expert Saxo Bank Peter Garnry. Restart byznysu by mohl přijít v souvislosti s rekreačním užíváním. „S ním jsou však spojena další legislativní rizika, protože marihuana byla původně určena pro medicínské využití,“ dodává Garnry.

Podle indexu S&P/MX International Cannabis měly burzovně obchodované firmy podnikající v oblasti marihuany v lednu 2020 tržní hodnotu dohromady bezmála 28 miliard dolarů, za uplynulý rok přitom dohromady utržily kolem 2,5 miliardy dolarů. Mezi pět největších firem patří Canopy Growth, GW Pharmaceuticals,  Cronos Group,  Arena Pharmaceuticals  a Aurora Cannabis. „V souvislosti s propadem akcií se tradiční banky do poskytování finančních prostředků příliš nehrnou. Břemeno zajištění základního kapitálu se tak přenáší na akcionáře,“ dodává Garnry.  

Ještě na sklonku roku 2018 zažívaly konopné akcie silný růst, když během pouhých čtyř měsíců se indexy vyšplhaly až o polovinu výše, a to mimo jiné tehdy i na vlně eskalujícího zájmu velkých potravinářských firem jako Coca-Cola, či Diageo o spolupráci s konopnými firmami.  

Konopné akcie lákají investory především nízkou cenou a prudkými cenovými pohyby, z nichž některé i přes korekci odvětví vydělaly investorům desítky až stovky procent. Mezi takzvanými penny stocks neboli akciemi za ceny v řádu centů jsou tituly orientované na marihuanu široce rozšířené. Podle dat společnosti OTC Markets, zastřešující obchodování s cennými papíry nepodléhajícími regulaci, je spojena s konopím takřka každá pátá z těchto akcií.