Koruna neposílí, Česká národní banka chce držet současný kurz

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu.

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes opět nechala úrokové sazby na historických minimech a bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 korun za euro. Úrokové sazby drží centrální banka na historicky nejnižší úrovni dva roky.

Základní úroková sazba tak činí 0,05 procenta, devizové intervence spustila ČNB před rokem. Bankovní rada zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný.

To znamená, že ČNB bude bránit posílení koruny pod úroveň 27 korun za euro pomocí intervencí, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Vývoj kurzu korunyVývoj kurzu české koruny vůči euruVývoj kurzu české koruny vůči euru | E15

Devizové intervence spustila ČNB s cílem zabránit hrozící deflaci. Bankovní rada na konci září zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016. Podle analytiků hlavní přínos intervencí bylo právě zamezení deflace, která ohrožovala ekonomiku.

Na umělý stimul nelze spoléhat

„Tato obava byla zcela oprávněná. Udržování slabší koruny vůči euru bude pokračovat ještě rok. Nahrává to do karet vývozcům, kteří tím dostávají umělý stimul. Rozhodně se ale na něj nemohou spoléhat a musí být připravení, že jednoho dne skončí,“ uvedl Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Intervence pomohly vývozcům, naopak poškodily nezajištěné dovozce zboží nebo cestovní kanceláře. Přispěly také ke snížení kupní síly obyvatel České republiky. Celkový pozitivní přínos intervencí podle ekonomů ovšem převažuje.