Král dolar dal Čechům vydělat. Zelená bankovka porazila českou inflaci a míří výš

Dolar zažil v posledních měsících spanilou jízdu, oproti koruně si polepšil o téměř deset procent.

Dolar zažil v posledních měsících spanilou jízdu, oproti koruně si polepšil o téměř deset procent. Zdroj: profimedia.cz

Český investor mohl v několika posledních měsících použít jednu zcela triviální taktiku, jak přijít k penězům: Pouhá výměna korun za americké dolary na nejbližší směnárně mu dokázala vydělat od poloviny července téměř deset procent. Právě o tolik dolar za pouhé tři měsíce přerostl českou měnu. A zatím nic nenasvědčuje, že by o svou silnou pozici měl přijít.

„Vzhledem k tomu, že americká ekonomika je oproti Evropě v lepší kondici a Fed nevylučuje další zvýšení sazeb, investoři preferují americký dolar. To celé navíc posílil nárůst geopolitického napětí,“ vysvětluje analytik Komerční banky Jaromír Gec.

Takzvaný dolarový index mapující hodnotu americké měny oproti koši ostatních klíčových světových měn je momentálně nejvýše od loňského listopadu. Ze svých letošních červencových minim povyrostl o takřka sedm procent. „Americký dolar je za poslední tři měsíce nejsilnější z hlavních světových měn,“ uvádí analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. Také on připomíná důležitou roli vyšších úrokových sazeb, které Fed drží už delší dobu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!