Křetínský investuje do IT. Ve Francii ovládne divizi technologické skupiny Atos

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Profimedia

Český miliardář Daniel Křetínský se blíží významné investici do technologické infrastruktury. Jeho společnost EP Equity Investment je ve finální fázi exkluzivních jednání s francouzskou IT firmou Atos o koupi stoprocentního podílu v divizi Tech Foundations, jak firmy uvedly v tiskové zprávě. Křetínský se také účastní zvýšení podílu skupiny Atos, jejíž akcie se obchodují na pařížské burze.

Správní rada společnosti Atos prodává divizi, ze které již dříve udělala samostatnou firmu, za sto milionů euro. Kupující převezme i dluhy Tech Foundations ve výši 1,9 miliardy eur, takže výsledná hodnota podniku činí dvě miliardy eur. Dotyčná divize se zabývá i datovými centry či outsourcingem podnikových procesů.

„Akvizice Tech Foundations představuje skvělou příležitost k investici do rozsáhlé evropské IT infrastruktury a služeb a možnost poskytovat podporu obchodní linii Tech Foundations, aby mohla poskytovat spolehlivé služby od běžných až po ty kritické,“ uvedl Křetínský. Základním předpokladem kybernetické bezpečnosti je podle něj skutečnost, že se infrastruktura pro ukládání kritických dat pro evropské klienty nachází v EU a je provozována společností z EU.

V nadcházejících dnech bude Křetínský jednat s investiční skupinou Fimalac, za kterou stojí francouzský investor Marc Ladreit Lacharrière, o možnosti, že by se na transakci podílela nákupem minoritního podílu. Předpokládá se, že menší podíl v Tech Foundations získá po dokončení transakce management firmy.

Křetínského investice ve Francii

Křetínského společnost EP Equity Investment také oznámila, že se zúčastní zvýšení kapitálu Evidenu, tedy zbytku skupiny Atos. Ta má akcie zalistované na pařížské burze. Atos se pod oddělení Tech Foundations přejmenuje na Eviden, což je název druhé ze samotných divizí. Po navýšení jmění by měl Křetínský vlastnit ve francouzské technologické firmě 7,5procentní podíl.

Část Tech Foundations, kterou ovládne EP Equity Investment, bude mimochodem nadále používat zavedený název Atos.

Transakce jsou součástí reorganizace technologické skupiny Atos, která prochází z hlediska hospodaření horším obdobím. Na úvod tohoto týdne se kurz akcií Atosu propadl na pařížské burze o pětinu v reakci na prohlubující se ztrátu. Za poslední tři roky cena akcií klesla o více než osmdesát procent.

Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web e15.